Hristofyas'tan '6 2 toplum' önerisi

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Hristofyas, beşli konferans yerine "6 2 toplum" önerisinde bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
LEFKOŞA - Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Türkiye'nin Kıbrıs'ta garantör ülkeler ve iki toplum temsilcisini kapsayan beşli konferans önerisine karşı, "6 2 toplum" ile konferans yapılması önerisinde bulundu.
Rum radyosunun haberine göre, Hristofyas, görevinde ikinci yılının dolması nedeniyle düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin Kıbrıs konusunda beşli konferans önerisine karşılık olarak, "BM, AB, Yunanistan, Türkiye, İngiltere, 'Kıbrıs cumhuriyeti' ve iki toplum temsilcilerinin katılacağı" uluslararası bir konferans yapılmasını önerdi.
Hristofyas, "Bu önerileriyle uluslararası tanınmış varlık olarak 'Kıbrıs cumhuriyeti'ni odak noktasına koyduklarını" ifade etti.
Rum lider Hristofyas, 30 marttaki liderler görüşmesinde, müzakerelerde sağlanan ilerlemeye ilişkin ortak açıklama yapılması konusunda ise ortak açıklama yayımlanmasına, "ara anlaşma olarak addedilmemesi ve Türk tarafının bundan istifade etmemesi ön koşuluyla itirazının olmadığını" söyledi.
Müzakere sürecinde yönetim ve güç paylaşımı konusunda 20, mülkiyet konusunda 18, vatandaşlık ve yabancılar konusunda 7, ekonomi konusunda 7, toprak konusunda 6, AB konusunda 3, güvenlik ve garantiler konusunda 3, diğer konularda da 4 görüşme yaptıklarını anlatan Hristofyas, "Belirleyici unsur, görüşme sıklığı değil müzakereler masasına sunulan tezlerin içeriğidir. Daha çok ilerleme sağlanamamasının nedeni, daha sık görüşme yapılmaması değil iki taraf arasındaki görüş ayrılıklarıdır" dedi.
Hristofyas, dönüşümlü başkanlık ve Türkiye kökenli KKTC vatandaşları konularının daha önceki Rum hükümetleri tarafından da görüşüldüğünü, bu konularda yeni bir şey sunmadıklarını, önerilerinin daha önceki önerilerin iyileştirilmesine dayandığını söyledi.
Rum göçmenlere seslenirken, KKTC Taşınmaz Mal Komisyonu'nu görmezden gelmeleri ve başvurularını ileriye götürmemeleri çağrısını yineleyen Hristofyas, sorunun toplu başvurularla değil, siyasi sorunun çözümüyle giderilebileceğini ifade etti.
Temel hedefin Kıbrıs sorununun çözümü olduğunu söyleyen Hristofyas, görev süresinin dolacağı 2013 yılına kadar Kıbrıs sorununun çözümlenmemesi halinde tekrar aday olmayacağını da açıklamıştı.
Bu konularda ilginizi çekebilir