HSYK'da istifa depremi

HSYK Başkanvekili Kadir Özbek dahil, 3'ü yedek 7 üye HSYK'dan istifa etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - HSYK Başkanvekili Kadir Özbek dahil, 3'ü yedek 7 üye 17 Ağustos'tan bu yana kurulun normal çalışamadığını söyleyerek HSYK'dan istifa etti.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanvekili Kadir Özbek, "Gündemi belli olmayan, toplantı yaptırılmayan, karar verdirilmeyen, görüşlerini açıklaması dahi fiilen engellenen bir yapı içerisinde daha fazla kalmanın bir yarar sağlamayacağı görüşüyle, ben ve arkadaşlarım Suna Türkoğlu, Musa Tekin, Orhan Cem Erbük, Fatma Anıl Genç, Hatice Ceyda Kerman ve Ayşe Albayrak Doğan, görevimizden ayrılma kararı almış bulunuyoruz" dedi.

 

Özbek, şunları söyledi: Bizim bugün basın toplantımızı yapacağımızı açıkladıktan sonra yaklaşık 1.5 saat kadar önce HSYK'nın internet sitesine bizim yeni taslakla ilgili kurulun görüşlerinin eklendiğini öğrenmiş bulunuyoruz.

Gündemi belli olmayan, toplantı yaptırılmayan, karar verdirilmeyen, görüşlerini açıklaması dahi fiilen engellenen bir yapı içerisinde daha fazla kalmanın bir yarar sağlamayacağı görüşü ile ben ve arkadaşlarım Suna Türkoğlu, Musa Tekin, Orhan Cem Erbük, Fatma Anıl Genç, Hatice Ceyda Kerman ve Ayşe Albayrak Doğan, görevimizden ayrılma kararı almış bulunuyoruz.

"Seçim gününü beklemeden ayrılma kararı aldık"

"Bugüne kadar neden bekledikleri" konusuna da değinen Özbek, bugüne kadar hiçbir evrakı imzalayamadıklarını, hiçbir konuda görüşme yapamadıklarını ve hiçbir karar alamadıklarını yineledi. Özbek, "Ancak, hep kararnamenin geri kalan kısımlarının getirileceğini bekledik, getirilmesi gerektiği konusunda Bakanlıkla sürekli yazışmalar yaptık. Ayrıca, çok önemli gördüğümüz günlük ve ivedi işlerin gündem dışı olarak getirilip, bir karara bağlanması gerektiği ve bu eksikliğin, gereğin tamamlanması icap ettiği için de görevimizi devam ettirmeye çalıştık. Fakat, maalesef bugüne kadar herhangi bir kurulun işlemi, kararı, benzer bir tasarrufu olmamıştır. Ayrılmamızın en önemli gerekçesi budur, arkadaşlar" diye konuştu.

"Kurul normal çalışamadı"

Özbek, ''17 ağustostan beri biz bu konuları değerlendiriyorduk. Hatta bu sürecin başlangıcı kararname çalışmalarının başlangıcıdır. O süreden beri kurul normal çalışmalarını yapamamıştır'' dedi.

"Elimizde başka enstrüman kalmadı"

Özbek, kendi görev süresinin Aralıkta, Musa Tekin'in görev süresinin 16 Ekimde dolduğu anımsatılarak, ''İstifaların görev süresinin dolmasına az bir süre kala gerçekleşmesi anlamlı değil mi'' sorusuna şu yanıtı verdi:

''Günlük yaşamda konuşma imkanımız olsaydı biz buna 'ucuz kahramanlık mı yapıyorsunuz' biçiminde bir anlam verebilirdik. Sizin dediğiniz gibi değil. 17 ağustostan beri biz bu konuları değerlendiriyorduk. Hatta bu sürecin başlangıcı 17 ağustos değil önceki kararname çalışmalarının başlangıcıdır. O süreden beri kurul normal çalışmalarını yapamamıştır. Elimizde başka enstrüman kalmamıştır. Çünkü bugüne kadar kamuoyunda da çektiğimiz sıkıntıları bir hakim ciddiyeti içinde kamuoyuyla paylaşmaya çalıştık. Bu aşamada yapabileceğimiz konu buydu. Eğer aksine bir davranış olsaydı. Sayın Musa bey ve ben bu ekibin veya bu grubun dışında kalsaydık, 'niye onlar kaldı?' diye sorulabilirdi. Neresinden baktığınıza göre değişir.''

Adalet Bakanlığı: Gerçeklerle bağdaşmıyor

Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, HSYK'nın 17 Ağustos 2010 tarihinden beri çalıştırılmadığı yönündeki açıklamanın, "bugüne kadar yaşanan gelişmeler dikkate alındığında gerçeklerle bağdaşmadığı" belirtilerek, "Bazı HSYK üyelerinin görev sürelerinin dolmasına sayılı günler kala açıklanan bu istifalar, 17 Ekim 2010 tarihinde yapılacak olan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Üyeliği seçimlerini etkilemeye ve istifa eden üyelerin Yargıtay ve Danıştay'daki geleceğe dair birtakım beklentilerini gerçekleştirmeye yönelik girişimler olarak değerlendirilmektedir" denildi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir