HSYK'nın yapısı ekimde şekillenecek

Yapısı 2010 yılındaki Anayasa değişikliğine ilişkin referandumla değiştirilen Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSYK), ekim ayında yeniden şekillenecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSYK), ekim ayında yeniden şekillenecek.

Anayasa değişikliğinin ardından 17 Ekim 2010 yılında yapılan seçimle gelen üyelerin 4 yıllık görev süreleri doluyor.

HSYK Kanunu'na göre, Kurul üyeliği seçimlerinin, dört yılda bir olmak üzere, üyelerin görev süresinin dolmasından önceki altmış gün içinde yapılması öngörülüyor. Bu nedenle adli ve idari yargı hakim ve savcıları arasında, 22 üyeli HSYK'nın seçimle gelen 10 asıl, 6 yedek üyesi için 12 Ekim'de seçim yapılacak. Seçilen üyeler 4 yıl görev yapacak.

Seçimde 12 bin 520'si adli yargı, bin 474'ü idari yargıdan olmak üzere toplam 13 bin 994 hakim ve savcı oy kullanacak.

Yargıda Birlik Platformu ve Yargıçlar ve Savcılar Birliğinin (YARSAV) desteklediği adaylarla seçime bağımsız girdiğini belirten adaylar, başvurularını tamamladı. Buna göre, seçimde 48'i adli, 16'sı idari yargıdan olmak üzere toplam 64 aday yarışacak.

12 Ekim'de yapılacak seçimde adli yargıdan 7 asıl, 4 yedek üye, idari yargıdan 3 asıl 2 yedek üye belirlenecek.

Geçici aday listesi 13 Eylül'de yayınlandı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) itirazları 21 Eylül'de gününe kadar itirazları karara bağlayacak ve 29 Eylül'de kesin aday listesi açıklanacak.

22 üyenin seçilme şekli

HSYK Genel Kurulu 22 üyeden oluşuyor. 22 asıl 12 yedek üyesi bulunan HSYK'ya, birinci sınıf adli ve idari yargı hakim ve savcılar arasından 12 Ekim'deki seçim yoluyla 10 asıl, 6 yedek üye girecek. 

Yargıtaydan 3 asıl, 3 yedek, Danıştaydan 2 asıl, 2 yedek, Adalet Akademisinden 1 asıl, 1 yedek üyenin seçileceği Kurulda, Adalet Bakanı ve müsteşarı doğal üye oluyor.

Diğer üyelerin 4'ü cumhurbaşkanı tarafından hukukçu öğretim üyeleri ve avukatlar arasından doğrudan atanıyor. 

Yargıtay'da seçim 23 Eylül'de

HSYK'nın Yargıtay kontenjanından gelen 3 asıl 3 yedek üyesinin görev süresi 25 Ekim'de sona eriyor. Yargıtay Büyük Genel Kurulu, 23 Eylül'de toplanarak HSYK üyeleri için seçim yapacak. Seçimde üyeler Muharrem Akkaya, Alp Arslan, Yakup Ata, Mustafa Ateş, Bahri Aydoğan, Halit Baysoy, Hüseyin Boyrazoğlu, Ali Eryılmaz, Zeynep Nilgün Hacımahmutoğlu, Ahmet Karayiğit, Ali Orhan, Mustafa Kemal Özçelik, Salih Sönmez, Rıza Şahin ve Kerim Tosun yarışacak. 

Danıştay tarih belirlemedi

Kurulun Danıştay kontenjanından seçilen 2 asıl, 2 yedek üyesinin görev süresi ise 18 Ekim'de bitiyor. Danıştay Büyük Genel Kurulu'nda yapılacak seçim için henüz tarih belirlenmedi. Seçimin Ekim ayının ilk haftası yapılması planlanıyor. Seçim için Danıştay üyeleri Taci Bayhan, Gürsel Mekik, Emin Sınmaz, Ziya Özcan, Şaban Işık, Hasan Turgut ve Mustafa Gökçek aday oldu.

Adalet Akademisi Başkanı iken Kurul üyeliğine seçilen Ahmet Hamsici'nin görev süresi de 25 Ekim'de doluyor. Adalet Akademisinde de 1 asıl 1 yedek üyenin seçimi yapılacak. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan 4 üye atayacak 

HSYK üyelerinin 4'ü cumhurbaşkanı tarafından hukukçu öğretim üyeleri ve avukatlar arasından doğrudan atanıyor. Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün atadığı 4 ismin görev süresi de 22 Ekim'de sona eriyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu isimlerin yerine atama yapacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir