Hububat alım fiyatları belli oldu

Buğday için müdahale alım fiyatı ton başına 605 lira.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, müdahale alım fiyatı olarak, 2011'de protein oranı yüzde 11,5-12 olan Anadolu kırmızısı sert ekmeklik buğday için ton başına temmuz ve ağustos aylarında 605 lira, eylülde 610, ekimde 615 lira, kasımda 620 lira ödeneceğini bildirdi.

Bakan Eker, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında, hububat alım fiyatlarını açıkladı. Eker, alım fiyatı dışında ayrıca ton başına 115 liralık prim ve destek sağlanacağını, toplam ödemenin temmuz ve ağustos ayları için ton başına 720 lirayı bulacağını, buğdayda protein oranı arttıkça müdahale alım fiyatının da yüzde 1-3 artacağını kaydetti.

Mehdi Eker, TMO'ya yönelen ürünün tamamının satın alınacağını, hazırlıklarını tamamladıklarını bildirdi.

Satış fiyatlarını da belirlediklerini ifade eden Eker, satışlara 1 Kasım'da başlanacağını ve satış fiyatının 1 Kasım'dan itibaren ton başına 720 lira, 1 Aralık 2011'den itibaren ise ton başına 725 lira olacağını bildirdi.

Fiyatta anormal dalgalanmalar var

Dünya buğday üretiminin geçen yıl 650 milyon tona düştüğünü, dünya üretiminde ortaya çıkan bu düşüşe paralel olarak buğday fiyatlarında anormal dalgalanmaların meydana geldiğini anlatan Eker, buğdayın ton fiyatı 1 Haziran 2010 tarihinde 191 dolar iken Şubat 2011'de bu rakamın yaklaşık 390 dolara çıktığına dikkati çekti.

Eker, Türkiye'de ise TMO'nun zamanında aldığı tedbirler ve uyguladığı politikaların sonucu olarak fiyat artışının yüzde 30'ları aşmadığını söyledi. Eker, bugün itibariyle dünyadaki bütün olumsuz gelişmelere rağmen Türkiye'deki fiyat değişikliğinin yüzde 10 seviyelerinde gerçekleştiğini belirtti.

2011 yılında dünya buğday üretiminin bir önceki yıla göre 16 milyon ton artışla 666 milyon ton seviyelerine ulaşmasının ve fiyatların da daha makul seviyelerde gerçekleşmesinin beklendiğini anlatan Eker, Türkiye'de de 2011 yılında sertifikalı tohum desteklemelerinin, makine kullanımı ve gübre gibi diğer girdilerin kullanımıyla ve özellikle nisan, mayıs ve haziran aylarında alınan yağışların da etkisiyle verimde geçen yıla göre önemli bir artış gerçekleşeceğini bildirdi.

Eker, verimdeki bu artışa bağlı olarak 2010 yılında 19,6 milyon ton olan buğday üretiminin 2011 yılında 21 milyon tonun üzerinde olacağını kaydetti.

AB alım kriterleri ilk kez uygulanacak

Bugün itibariyle Türkiye genelinde arpa hasadının yüzde 68, buğday hasadının ise yüzde 54 oranında tamamlandığını belirten Eker, şunları kaydetti:

''Halen piyasalarda ekmeklik buğday gerek kalite gerekse bölgelerine göre değişmekle birlikte ton başına en az 500 liradan  başlayan, arpa ise en az 410 liradan başlayan fiyatlarla alınıp satılmaktadır. Bugün geldiğimiz noktada müdahale fiyatlarının ve politikalarının açıklanması için gerekli piyasa koşulları oluşmuş bulunmaktadır.

Her yıl alımlarda uyguladığımız fiziksel analiz yönteminin yanı sıra bu yıl ilk kez AB alım kriterlerine de uygun olan kimyasal analiz yöntemi uygulanacaktır. Bu amaçla TMO 8,2 milyon Euro ödenmek suretiyle 300 adet kimyasal analiz cihazı satın alınarak ülke genelindeki tüm alım noktalarına dağıtılmıştır.

Bu suretle, fiyatlandırmada insan faktörü minimum seviyeye indirilerek alım hızı artırılacak, fiziksel analiz yanında kimyasal analize göre fiyatlandırma ve depolama yapılacak, alım dönemi sonunda satışlar başladığında tüccar ve sanayicinin, istediği protein oranında ürün bulabilmesi sağlanacak.''

Buğday daha önce sadece fiziki incelemeyle alındığı için farklı kalitelerdeki buğdayların bir araya konulup aynı yerde depolandığını, ürün almak için gelen sanayicinin istediği kalitedeki ürünü ayırmasının mümkün olmadığını anlatan Eker, yeni dönemde artık kimyasal analiz yöntemiyle ürünlerin protein oranına göre ayrı ayrı depolanacağını ve sanayicinin de istediği protein miktarına haiz ürünü alabileceğini kaydetti.

Kartlı üreticiye 15 gün erken ödeme

Bakan Eker, müdahale alım fiyatının önceki yıllarda olduğu gibi kademeli olarak uygulanacağını, Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı üreticilerden, belgelerindeki miktarın tamamının satın alınacağını bildirdi.

Üreticilerden ürün satın aldığını belgeleyen tüccar ve sanayiciden, 1 Kasım'dan itibaren asgari 80 ton olmak kaydıyla alım yapılacağını belirten Eker, ürün bedellerinin 1 ay içinde üretici banka hesaplarına aktarılacağını ancak ürününü anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartı ile teslim eden üreticilere 1 ay yerine 15 gün içinde ödeme yapılacağını ifade etti.

Eker, bu uygulama için TMO'nun 12 banka ve finans kuruluşu ile anlaşma yaptığını da kaydetti.

Ürününü emanete bırakarak Makbuz Senedi alan üreticilere talepleri halinde ürün bedelinin yüzde 30'u oranında avans ödeneceğini de dile getiren Eker, Makbuz Senedine Dayalı Kredi Sistemi içinde; talep eden üretici, sanayici ve tüccarlara, anlaşmalı bankalarca kredi kullanım imkanı sağlanacağını bildirdi.

Eker, ürününü emanete bırakıp bilahare geri çeken üreticilerden depo kira ücreti alınmayacağını da ifade etti.

Konyalı çiftçi memnun

Konya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Faruk Çöklü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından bugün açıklanan 2011-2012 dönemi hububat müdahale alım fiyatlarının çiftçiyi rahatlattığını söyledi.

Hububat hasadının başladığı ilk günlerde Konya Ticaret Borsasındaki fiyatların üst seviyede seyrettiğini ancak hasat çalışmalarının yoğunlaşmasıyla birlikte son 1 haftada bu fiyatlarda çok ciddi gerilemelerin olduğunu belirten Çöklü, ''Konya'da ekmeklik buğdayın ton fiyatı 500 lira civarına kadar gerilemişti. Bu nedenle hasat çalışması yapan üreticiler son 3-4 gündür büyük tedirginlik yaşıyordu. Hububat müdahale alım fiyatlarının açıklanmasıyla bu tedirginlik ortadan kalktı'' dedi.

Hasat döneminin başladığı günden bu yana yaptıkları açıklamalarda buğdayda müdahale alım fiyatının 600 liranın altına düşürülmemesi gerektiğini, aksi halde çiftçinin zarar edeceğini söylediklerini anlatan Çöklü, ekmeklik buğday fiyatının ton başına 605 lira olarak açıklanmasının üreticilere rahat bir nefes aldıracağını kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir