Hukukçular Birliği Vakfı: Futbol takımları küme düşürülemez

Hukukçular Birliği Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Kılıçkaya, "Yöneticilerin işledikleri suçlardan dolayı kulüplerin cezalandırılması hukuken evrensel ilkesi olan 'suçların şahsiliği ilkesi' ile bağdaşmaz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Hukukçular Birliği Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Av. Sinan Kılıçkaya, futbolda şike iddialarını değerlendirerek, "Yöneticilerin veya başkalarının işledikleri suçlardan dolayı kulüplerin cezalandırılmaları kamu vicdanlarını zedelediği gibi o kulüplerde top oynayan futbolcuların, Takımın taraftarlarının cezalandırılmaları anlamına gelir. Bu durum ise hukuken evrensel ilkesi olan ‘Suçların şahsiliği ilkesi' ile bağdaşmaz" dedi. Kılıçkaya, bu nedenle futbol takımlarının küme düşürülemeyeceğini savundu.

Kılıçkaya yaptığı yazılı açıklamada, sporda şike ve teşvikin tartışıldığı arka arkaya operasyonların yapıldığı günlerden geçtiğimizi ifade ederek, "Her alanda olduğu gibi tabii ki futbolda da suç işleyenler sonuna kadar cezalandırılacaktır. Futbolda suç işleyenleri belirlerken kanımızca çok geniş yorumlardan kaçınılmalı, dar yorum yapılmalıdır. Sırf bir takımın yöneticilerinden biri takımı çok sevdiğinden dolayı bir suç işledi ise tüm takım cezalandırılmamalıdır" dedi.

Kulüp yöneticilerinin suç işledikleri zaman en ağır şekilde cezalandırılacaklarına yönelik 14 Nisan 2011 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan "Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun"un yeterli olduğunu söyleyen Kılıçkaya, bu kanundaki hükümlerin Batı ülkelerindeki cezalardan daha ağır cezalar içerdiğini ifade etti.

Bu kanun tamamen suç işleyenleri cezalandırmak üzerine çıkarıldığını sözlerine ekleyen Kılıçkaya,

"Bu kanun 11. Maddesinin 7. fıkrası Suçun spor kulüplerinin veya sair bir tüzel kişinin yararına işlenmesi halinde, ayrıca bunlara, şike veya teşvik primi miktarı kadar idari para cezası verilir. Ancak, verilecek idari para cezasının miktarı 100 bin TL'den az olamaz. Hükmünü içermektedir. Kulüplere bu cezalardan başka cezaların özelliklede bir alt lige düşürülmesi kulübün çifte cezalandırılması anlamına gelir" diye konuştu.

Kulüpler para cezalarından başka ceza ile cezalandırılmamalı

Yöneticilerin veya başkalarının işledikleri suçlardan dolayı kulüplerin cezalandırılmalarının kamu vicdanlarını zedelediği gibi o kulüplerde top oynayan futbolcuların, Takımın taraftarlarının cezalandırılmaları anlamına da geleceğini söyleyen Kılıçkaya, "Biz Hukukçular Birliği Vakfı olarak diyoruz ki ; Sporda suç işleyen her kim olursa olsun en ağır şekilde cezalandırılmalıdır.Ancak Spor Kulüpleri ,Sporda Şiddet Ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un 11. Maddesinin 7. fıkrasında belirtilen para cezalarından başka ceza ile kesinlikle cezalandırılmamalıdır" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir