Hükümet kurma süreci başlıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün Başbakan Davutoğlu’nu hükümeti kurmakla görevlendirmesi bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kasım'daki genel seçimin ardından oluşan yeni parlamentoda milletvekilleri saat 15:00'te yemin edecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu hükümeti kurmakla görevlendirmesi bekleniyor.

Parlamento bugün saat 15:00’te milletvekili yemin töreni için bir araya gelecek. Yetkililer en yaşlı üye sıfatıyla CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın yöneteceği oturumda, Davutoğlu'na öncelikli olarak yemin ettirileceği, aynı gün Erdoğan'ın Davutoğlu'nu yeni hükümeti kurmakla görevlendirme ihtimalinin yüksek olduğunu belirttiler.
 
Reuters'a  bilgi veren bir AK Partili yetkili, "Geçici hükümetin süresi bugün doluyor. Bu  nedenle Erdoğan görevlendirme yapabilir. Davutoğlu'nun da Çarşamba günü akşam saatlerinde, Yunanistan Başbakanı Tsipras ile görüşmesinin hemen ardından Saray'a  hükümet listesini sunmasını  bekliyoruz” dedi.

Takvimin bu şekilde işlemesi durumunda anayasaya göre 23 Kasım günü hükümet programının Meclis'te okunması, 26  Kasım günü program üzerine Meclis'te görüşmeler yapılması ve 28 Kasım'da da yeni hükümetin güven oylamasının yapılması söz konusu.

Aynı zamanda Meclis Başkanlığı için beş gün sürecek adaylık başvuru süreci de başlıyor. Başkanlık seçiminin ilk iki turu ise 22 Kasım Pazar günü gerçekleşecek.

Anayasa'ya göre ilk iki turda Meclis üye tamsayısının üçte  ikisi olan 367 rakamını hiçbir aday tutturamazsa, üçüncü  tur oylamada salt çoğunluk olan 276 oy aranacak.
 
Bu da gerçekleşmediği taktirde, en çok oy alan iki aday arasında yapılacak dördüncü tur oylamada Meclis Başkanı seçilmiş olacak.
 
Parlamentoda çoğunluğu bulunan AK Parti'den bir adayın, üçüncü turda Meclis Başkanı seçilmesi bekleniyor. Kaynaklar, başkanlık için mevcut Başkan İsmet Yılmaz, bir önceki Başkan Cemil Çiçek ve Kültür eski Bakanı İsmail Kahraman'ın isimlerinin ön plana çıktığını belirtiyor.
 
Parlamento’nda 18 üyeli başkanlık divanında AK Parti’nin 10, CHP’nin beş, HDP’nin ise iki sandalyesi olacak. Bu dönem başkanlık divanında sadece bir vekili olacak MHP’nin
başkanvekili de bulunmayacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir