Hükümet'in "Alevi açılımı" sürecek
ANKARA - Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Yapılanlara yeni şeyler ilave olacaktır. Toplumu memnun eden, Alevi kardeşlerimizin 'iyi oldu' diyeceği adımlar mutlaka atılacak" dedi.
Bozdağ, Alevi açılımı konusunda geçmişte yapılan çalışmalar olduğunu, kendi hükümetleri döneminde atılmış adımları ve talepleri alarak çalışma yürüttüklerini anlattı. Kamuoyuna hangi usulde çalışa yapacaklarını açıklayacaklarını, çalışma sonucunda ortaya çıkan sonucu ve nelerin yapılacağını da paylaşacaklarını belirten Bozdağ, henüz işin başında olduklarını vurguladı.
Türkiye'de Alevilerle ilgili en ciddi adımları Hükümet olarak kendilerinin attığını ifade eden Bozdağ, şöyle konuştu:
"Sanki bu sorunları biz doğurmuşuz, bizim hükümetlerimiz ortaya çıkarmış gibi yaklaşımlar içine giren değerlendirmeler de oluyor. Dedeliği, çelebiliği yasaklayan, Alevi kardeşlerimizin kullandığı bütün isimleri, sıfatları yasaklayan kanun, 1925'te çıkan Tekke ve Zaviyeler Kanunu'dur. Bunu, CHP çıkartmıştır. O sıfatları yasak kapsamına alan, kullanmayı suç kabul eden, kullanan hapis cezası hatta bir kısmına sürgün cezası öngören düzenleme, CHP'nin eseridir. Dersim hadiseleri olmuştur; orada yaşanan insanlık dramı da CHP'nin eseridir. Baktığınızda Maraş'ta, Sivas'ta Alevi-Sünni insanlarımız birbirinin karşısına fitne, fesatla dikilirken yine iktidarda olan CHP'dir. Sivas Madımak'ta hepimizin içini yakan, canını acıtan hadise olduğunda rahmetli Erdal İnönü, Başbakan Yardımcısı'dır, özel kalemi Sivas Valisi'dir. Türkiye'de Alevi kardeşlerimizi inciten, rahatsız eden ne kadar olay ve uyguylama varsa, bunların cereyan ettiği dönemde iktidar CHP'dir. Dersim CHP'nin eseridir, dedelik sıfatını ismini kullanmayı yasaklayan, kullananı suçlu saymak da CHP'nin bir başka eseridir. Diğerleri de CHP döneminde yaşanmış olaylardır. Dersim'den dolayı özrü dileyen AK Parti Hükümeti'dir"
"Madımak ile ilgili adımı da biz attık"
Madımak ile ilgili yıllar yılı konuşulduğunu, olayın yaşandığı 1993 yılında DYP-SHP koalisyonunun iktidarda bulunduğunu anlatan Bozdağ, yaklaşık 10 yıl sol zihniyetin iktidarda olduğu bir dönem yaşandığını ancak Madımak ile ilgili en küçük bir adım atılmadığını kaydetti. Madımak ile ilgil adımı da kendilerinin attığını belirten Bozdağ, Alevi kesimden gelen talepler doğrultusunda orayı kamulaştırıp kültür merkezine dönüştürdüklerini hatırlattı.
Bozdağ, "Alevi kardeşlerimiz, lise ve ortaokul kitaplarında okutulan 'Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi' kitaplarında neredeyse hiç yer almıyordu, aldığı kısmı da çok azdı. 'Ders zorunlu olmaktan çıkmayacaksa biz yazalım' dendi. Biz bu konuda da adım attık; Alevi kardeşlerimizin saygı duyduğu, bilgisine inandığı, büyüklerden oluşan heyete, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitaplarındaki Alevilik bölümünü onlara yazdırdık. Talim Terbiye Kurulu onayından geçti, noktasına virgülüne dokunmadan onu kitaplara koyduk. Alevi klasiklerini Türkçe'ye çevirme konusunda başka bir adım attık. Bunları bastık yayınladık. Televizyonlarda hem Muharrem orucu ve Alevi kardeşlerimizin değer verdiği önemli günlerle alakalı programlar yapılıyor ve bilgisine saygı duyulan insanlar konuşuyor. Kerbela şehitleriyle alakalı tüm camilerde Mevlit okunarak anılmasını biz başlattık. Meclis'te Muharrem iftarı bu dönemin eseridir. Başbakanımız Muharrem iftarına katıldı. Daha önce bir Başbakan katıldı mı?" diye konuştu.
"Resmi hafıza oluştu"
Alevi çalıştaylarının tarihi önemi olduğunu ve Türkiye'de ilk kez devletin kendi insanlarını dinleme konusunda adım attığını dile getiren Bozdağ, Alevilerin ilk kez karşılarında "derdiniz nedir, ne istiyorsunuz, bizim de eksiğimiz var, onları gidermek istiyoruz, bize yol gösterin" diyen bir muhatap bulduklarını söyledi.
Bozdağ, "Alevi kardeşlerimizin talepleri, istekleri konusunda adeta yeni bir hafıza oluştu. Bu çalıştaylar yapılmasa, böyle bir resmi hafızanın oluşma imkanı olmazdı. Ben o çalıştayları okumuş biri olarak çok zenginleştim, fikren ve bilgi olarak. Türkiye bir hazineye kavuştu. Alevi müktesebatının, Alevi kardeşlerimizin görüş ve önerilerinin resmi kayda geçmesi, yeni hafıza oluşması bakımından da milat oldu. Bütün bu adımları bizim hükümetimiz attı. Alevi kardeşlerimizle ilgili olarak iyi olarak atılmış kaç adım varsa, hepsi bizim dönemimizde atılmıştır" dedi.
Konuyla ilgili istişarelerde bulunacaklarını, hukuki boyutta değerlendirme yapıp bir karar ortaya çıkacağını anlatan Bozdağ, "Yapılanlara yeni şeyler ilave olacaktır. Toplumu memnun eden, Alevi kardeşlerimizin 'iyi oldu' diyeceği adımlar mutlaka atılacak. Zamana yaymayı düşünmüyoruz. Kısa süre içinde kamuoyuyla paylaşırız" diye konuştu.