Hükümetten Merkel'e yanıt

AB Bakanı Çelik, Almanya Başbakanı Merkel'in Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmeyeceği şeklindeki sözlerini "talihsiz" olarak niteledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Gümrük Birliği ile ilgili açıklamasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Çelik, "Bizim acelemiz yok. Ancak bu bir kazan kazan anlaşması. Bunun Türkiye'ye lütuf gibi gösterilmemesi lazım. Dünyanın korumacı ekonomi politikalarını konuştuğu bu dönemde, serbest ticareti güçlendirecek her türlü adım ekonomilerin ve barışın gelişmesine katkı sağlar" dedi. 

Açıklamayı "talihsiz" olarak nitelendiren Çelik, şöyle devam etti:

"Şunun altını çizmek gerekir: AB kurumlarına, AB süreçlerine herhangi bir Avrupa ülkesi talimat vermemelidir. AB'de nasıl karar alınacağı, kurumların nasıl çalıştığı ilkelerle belirlenmiştir. Prosedür bellidir. Türkiye, AB içindeki çeşitli ülkelerle ikili sorunlar yaşayabilir. Bu ikili sorunların Türkiye-AB sorunu haline getirilmemesi gerekir. Eğer öyle olursa AB bir siyasi birlik olmaktan çıkar, bir federal birlik olur. Bu mesele Almanya ile Türkiye arasında son zamanlarda yükselen gerilimle ilgili bir meseledir. Almanya'nın bunu bir AB meselesi haline getirmesine AB kurumlarının izin vermemesi gerekir. O zaman Avrupa Komisyonu, AB Konseyi, Avrupa Parlamentosunun yerine birtakım güçlü AB ülkelerinin başbakanları ya da hükümetleri karar almış olur ki bu da AB'nin temel mekanizmalarına aykırı bir durum ortaya çıkarır."

Almanya Başbakanı Angela Merkel dün katıldığı bir programda, "Şu anda katılım müzakerelerinde yeni fasılların açılmadığı bir durumdayız, mali yardımlar da minimum düzeye indirildi. Gümrük Birliği'nde bir genişleme gerçekleştirmeyeceğiz. Türkiye ile ilişkilerde herhangi bir derinleşme söz konusu değil" ifadelerini kullanmıştı.