Hurda teşviği ‘süper lig’e taşır

Opel Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik, Türkiye’de pazarın 1 milyona ulaşarak Süper Lig’e girebilmesi için yaşlı araç parkının gençleşmesine imkan verecek orta ve uzun vadeli bir hurda teşvik paketinin gerekli olduğunu vurguladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
İSTANBUL - Opel Türkiye Genel Müdürü Özcan  Keklik, sektör temsilcileri dinlenerek ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hazırlanan teşvik  paketiyle otomotiv sektörünün daha rahat şartlar altında yatırım yapılabileceğini ve sektörün gelişimine önemli katkılar sağlanacağını söyledi. Özcan Keklik, Opel Türkiye'nin 2012 yıl değerlendirmesi ve Opel markasındaki yeniliklere ilişkin düzenlenen toplantıda, geçen yıl Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarının yüzde 10 azalarak 777 bin adet dolaylarında gerçekleştiğini hatırlattı. Otomobil satışlarının geçen yıl bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 6 azalarak 556 bin adet seviyesine gerilediğini aktaran Keklik, hafif ticari araç pazarının ise aynı dönemde yaklaşık yüzde 18 oranında  düşerek 221 bin adet seviyesinde gerçekleştiğini ifade etti. Türkiye'nin Avrupa otomotiv satışları sıralamasında 2012 yılı aralık ayında 4. ve 2012 ocak-aralık döneminde 5. sırada yer aldığının bilgisini veren Keklik, bu sonuçların sürdürülebilir ve istikrarlı gelişmeyi ortaya koyma bağlamında önemli olduğunu kaydetti. Devlet ve sektör dayanışmasının Türkiye'nin küresel anlamda önemli ve vazgeçilmez bir oyuncu olmasına imkan tanıyacağını dile getiren Keklik, sektörün en büyük ihtiyacı olan istikrarlı ekonominin son yıllarda sağlanabilmesinin sektöre en büyük katma değeri yarattığını söyledi.
 
Keklik, sektörün tam anlamıyla süper lig oyuncusu konumuna getirecek ve 1 milyon hacimli pazarlar arasında yer almasının kapısını açacak önemli konulardan birinin de Türkiye'nin yaşlı araç parkının gençleşmesine imkan tanıyacak orta ve uzun vadeli bir hurda teşvik programının hayata geçirilmesi  olduğunu savundu.
 
23 model geliyor
 
Keklik, gerek Opel Türkiye'nin ortaya koyduğu performans gerekse ülke pazarının istikrarlı gelişimine paralel olarak Opel Avrupa genel merkezi nezdinde Türkiye pazarındaki gelişmelerin yakından takip edildiğini ve taleplerinin daha dikkate alınır hale geldiğini anlattı. Opel olarak Türkiye'de 2012 yılında binek otomobil pazarında 49 bin adetin üzerinde bir satışla yüzde 9'luk pazar payı elde ettiklerini ve önceki yıla göre 2 basamak yükselerek en çok satış yapan ilk 3 binek otomobil markası arasında yer aldıklarını belirten Keklik, toplamda da yaklaşık 50 bin adet araç satışıyla önceki yıla göre pazar paylarını yüzde 0,11 artarak yüzde 6'ya ulaştığını ve pazarda 5. sıradaki yerlerini koruduklarını söyledi. 013 yılında toplam otomotiv  pazarının 2012 yılı düzeylerinde gerçekleşeceği öngörüsünde bulunan Keklik, bu yıl Opel Türkiye olarak hedeflerinin 50 bin dolaylarında bir satış gerçekleştirmek olduğunu kaydetti. Keklik, bu hedeflere ulaşmak üzere bayi ağını genişletme, yeni model ve motorları pazara sunma, Opel yetkili servislerinde yeni kurumsal kimliğe yönelik yatırımları 2013 yılında yapacaklarını söyledi. Yeni model ve motor gelişimi için 11 milyar euoluk yatırım yapacaklarını belirten Keklik, bu planlama çerçevesinde 2016 yılına kadar 23 yeni model ve 13 yeni motorun lansmanını gerçekleştireceklerini belirtti. Son dönemlerde Opel olarak yer almadıkları segmentlerde de bulunma ve yeni müşteri kitlelerine ulaşma hamlesi içinde olduklarına işaret eden Keklik, "Bunlara en güzel örnekler de 2012 yılı sonunda pazara sunduğumuz Mokka ve çok yakında pazara sunacağımız Adam ve Cascata modellerimiz. 2013 yılı içerisinde 3 yeni nesil motorumuzla portföyümüzü genişleteceğiz. Bunlardan yeni geliştirdiğimiz 1.6 CDTI dizel motorumuzu ilk kez Haziran ayında Zafira modelimizle pazara sunacağız. Yeni dizel motorumuzun yanında 1.6 litre, 170 beygir gücü (HP), benzinli ve otomatik motor seçeneğimizi de ilk kez Cascada modelimizle ilkbahar aylarında pazara sunacağız. Üçüncü yeni motor alternatifimiz de Mokka modelimizle pazara sunmaya başlayacağımız 1.4 litre 140 HP turbo otomatik olacak" diye konuştu.
 
Motor sporlarına geri dönüyor
 
Bu senenin sürprizlerinden birinin de Opel markasıyla motor sporlarına geri dönüşe yönelik çalışmaları olduğunu söyleyen Özcan Keklik, şunları kaydetti: "Bu bağlamda Avrupa'da yeni Adam Cup ve Astra OPC Cup ile motor sporlarına dönüş yapma kararı aldık. Bu iki modelimiz bu sezon yarışmaya hazır olacak. Adam Cup uluslararası ralliler için geliştirilirken, Astra OPC Cup VLC Dayanıklılık Şampiyonası'nda boy göstermeye hazır olacak. Bu yeni motor sporları etkinlikleri şirketimizin stratejik olarak yeniden canlanmasında önemli bir rol oynayacak. Adam Cup, FIA R2 standartlarına göre geliştirildi ve Peugeot 208 R2 ve Skoda Fabia R2 ile yarışacak. Bundan sonra, yetenekli ralli sürücülerinin ADAC Opel Ralli Kupası'ndan uluslararası bir seviyeye terfi edebileceği modüler bir gelişim program öngörüldü. Dört aşamanın ilk ikisinde Adam kullanılacak. Üçüncü ve dördüncü aşamalarda bir sonraki jenerasyon Opel Corsa'nın ralli aracı olması bekleniyor."