HÜRKUŞ 'spin' testlerine başladı

TUSAŞ mühendisleri tarafından tasarlanan, geliştirilen ve üretilen eğitim uçağı HÜRKUŞ'un 'spin testlerine başlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İlk uçuşu 29 Ağustos 2013 tarihinde yapılan HÜRKUŞ'un normal uçuş koşullarında gerçekleştirilen testlerini takiben, 'viril' adı verilen anormal uçuş durumları ve anormal durumdan emniyetle çıkış testlerine 20 Ocak günü Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş (TUSAŞ)'nin Akıncı'daki tesislerinde başlandı. 

Uçağın, test pilotu tarafından normal uçuş koşullarından kasıtlı olarak çıkarılarak, anormal uçuş durumlarına sokulduğu ve bu tehlikeli durumlardan çıkış tekniklerinin belirlendiği spin testleri 500'den fazla anormal durumun deneneceği zorlu bir süreç şeklinde sürdürülecek. Bu yüksek riskli testlerde alınması zorunlu tedbirler kapsamında, HÜRKUŞ'u ve test pilotlarını emniyete almak üzere, uçak kuyruğuna bir 'spin kurtarma paraşütü' takıldı.

20 Ocak günü gerçekleştirilen ilk viril (spin) testlerinde HÜRKUŞ'un bulutlarla 'tehlikeli dansı', TUSAŞ Telemetri Merkezi'ndeki göstergelerden ve uçak üzerindeki kameralardan nefesler tutularak izlendi.

Beklenildiği şekilde, başarılı sonuçlar ile tamamlanan ilk testlerin, farklı konfigürasyon ve koşullarda tekrarlanacağı uçuş test süreci önümüzdeki günlerde devam edecek.