IBM, güneş enerjisiyle deniz suyunu arıtacak

Firma, daha verimli ve ekonomik güneş pilleri üretmek için çalışıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - IBM bilim adamlarının, pahalılığı nedeniyle yavaş yaygınlaşan güneş enerjisi teknolojisinde kullanılacak en verimli ve ekonomik güneş enerjisi hücresini üretmek üzere çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi.

IBM'in üreteceği yeni hücrenin, güneş enerjisi teknolojisinin maliyetini düşürmesi ve güneş panellerinde yaygın olarak kullanılmasının beklendiği, dünyada bol miktarda bulunan materyaller kullanılarak üretilecek ve daha önce bu malzemelerle yapılan aygıtlardan yüzde 40 daha verimli olacak yeni enerji hücresinin, uygun maliyetli güneş enerjisi arayışına çözüm sunacağı kaydedildi.

Bakır, kalay, çinko, sülfür ve selyum kullanılarak, eskiye göre daha basit yöntemlerle üretilecek enerji hücresinin, ticari güneş enerjisi panelleri için gereksinim duyulan düzeye yakın bir verimlilik sunacağı bildirildi.

IBM araştırmacılarının, güneş enerjisi çalışmalarına, Suudi Arabistan Ulusal Araştırma Kuruluşundaki araştırmacılarla birlikte devam ettiği dile getirildi.

Su filtreleme teknolojisinde devrim niteliğinde bir proje geliştirmeyi hedefleyen IBM'nin, güneş enerjisi teknolojisi yardımıyla deniz suyunun tuzdan arındırılmasını amaçladığı, mikroişlemci teknolojisi ve malzeme üretiminde sahip olduğu uzmanlıktan yararlanan firmanın, güneş enerjisi teknolojisine yönelik araştırmasını, yeni su filtreleme teknolojisiyle birleştirmeyi planladığı ifade edildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir