İç Güvenlik Paketi Komisyon'da

Meclsi mesaisi gensoru önergeleri ilebaşlayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Meclis haftanın ilk gününde mesaisine, muhalefet partilerinin kabine üyeleri hakkında verdiği gensoru önergelerini görüşmekle başlayacak.

Meclis, haftaya yoğun bir mesai ile başlayacak.

TBMM Genel Kurulu'nda, yarın HDP'nin, ekonomide yaşanan krizden dolayı Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi hakkında verdiği gensoru önergesinin ön görüşmeleri yapılacak. AK Parti yarın, Genel Kurul'da MHP'nin kabine üyeleri hakkında verdiği gensoru önergesini toplu halde görüşmek üzere grup önerisi getirecek. Grup önerisinin Genel Kurul'da kabul edilmesi halinde HDP'nin Ekonomi Bakanı Zeybekçi hakkında verdiği gensoru önergesinin ön görüşmelerinin ardından MHP'nin verdiği gensoru önergelerinin görüşmelerine geçilecek. Bu hafta Genel Kurul'un ikinci gündemini ise “torba” kanunla getirilmesi planlanan düzenlemeler oluşturacak. Daha önce Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen ve Genel Kurul gündeminde bulunan çeşitli kanunlarda değişiklik öngören, torba kanun düzenlemelerinin görüşmelerine geçilecek.

İç Güvenlik Paketi Komisyon'da

İç Güvenlik Paketi'nin geriye kalan maddeleri İçişleri Komisyonu'na çekerken, Komisyon tasarıyı yarın komisyonda görüşecek. İç Güvenlik Paketi'nin Genel Kurul'da görüşülmeyen maddeleri önergelerle düşürülecek. Ardından tasarı yeniden Genel Kurul gündemine alınacak.

Genel Kurul'da kabul edilen İç Güvenlik Paketi ile şu değişiklikler öngörülüyor:

Elle dıştan kontrol hariç kişinin üstü ve eşyası ile aracının dışarıdan bakıldığında içerisi görünmeyen bölümlerinin aranması; İçişleri Bakanlığı'nca belirlenecek esaslar dahilinde mülki amirin görevlendireceği kolluk amirinin yazılı, acele hallerde sonradan yazıyla teyit edilmek üzere sözlü emriyle yapılabilecek. Kolluk amirinin kararı 24 saat içinde görevli hakimin onayına sunulacak. Bu kapsamda yapılacak aramalarda, kişiye, arama gerekçesini de içeren belge verilecek.

Molotof ile demir bilye de suç kapsamında sayılacak

Toplantı veya gösteri yürüyüşlerinde, "havai fişek, molotof ve benzeri el yapımı patlayıcılar, demir bilye ve sapan" bulundurulması ve taşınması yasak olan maddeler kapsamında ele alınacak. Toplumsal olaylarda bulundurulması ve taşınması yasak olan suç aletlerini taşıyanlara verilecek cezalar artırılacak. Bunları taşıyanlar, 2 yıl 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

Kimliklerini gizlemek için yüzlerini tamamen veya kısmen bez vesaire unsurlarla örterek toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılmak suç kapsamına alınacak.

Bonzai TCK kapsamında

Sentetik uyuşturucu maddelere yönelik cezai yaptırımın daha caydırıcı hale getirilmesi için, "sentetik kannabinoidler (bonzai) ve türevi uyuşturucu maddeler" de TCK kapsamına alınıyor. Bu maddelerin imali ve satışına yönelik ceza yarı oranında artırılıyor. Uyuşturucu satışı cezasının okul, yurt, hastane, kışla veya ibadethane gibi tedavi, eğitim, askeri ve sosyal amaçla toplu bulunulan bina ve tesisler ile bunların varsa çevre duvarı, tel örgü veya benzeri engel veya işaretlerle belirlenen sınırlarına 200 metreden yakın mesafe içindeki umumi veya umuma açık yerlerde işlenmesi, halinde verilecek ceza yarı oranında daha artırılıyor.

Polise 48 saate kadar gözaltı yetkisi geliyor

Toplumda infial yaratan; öldürme, kasten yaralama, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, kaçakçılık, fuhuş, hırsızlık, yağma, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti gibi suçlarda, suçüstü halleriyle sınırlı olmak kaydıyla kişi hakkında, mülki amirler tarafından belirlenecek kolluk amirlerince 24 saate kadar, şiddet olaylarının yaygınlaşarak kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasına yol açabilecek toplumsal olaylar sırasında ve toplu olarak işlenen suçlarda 48 saate kadar gözaltına alma kararı verilebilecek.

Jandarmanın görev ve sorumluluk alanı değişiyor

Belediye sınırları içinde olmakla birlikte, hizmet gerekleri bakımından uygun görülen yerler jandarmanın görev ve sorumluluk alanı olarak tespit edilebilecek. General rütbesinde olmayan daire başkanlarıyla il ve ilçe jandarma komutanlarının atanmaları, yer değiştirmeleri ve geçici görevlendirmeleri İçişleri Bakanı tarafından yapılacak. Gerektiğinde Jandarma Genel Komutanı da bu konuda teklifte bulunabilecek. Diğer subaylar ile astsubaylar ve uzman jandarmaların atanması, yer değiştirmesi ve geçici görevlendirmeleri Jandarma Genel Komutanı'nın yetkisinde olacak.

Bu hafta MHP toplanmayacak

Bu hafta Salı günü MHP'nin dışında, AK Parti, CHP ve HDP'nin grup toplantıları yapılacak. Liderler gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunacak. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir