İç sular alternatif ulaşım yollarına dönüşüyor

Birecik, Ermenek, Keban, Karakaya, Hasan Uğurlu ve Atatürk barajlarında yolcu ve kara taşıtı taşımacılığı için 8 yeni feribot yapılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Birecik, Ermenek, Keban, Karakaya, Hasan Uğurlu ve Atatürk barajlarında yolcu ve kara taşıtı taşımacılığı için 8 yeni feribot yapılacağını belirtti.

Elvan, yaptığı açıklamada, deniz kenarında olmayan ancak su kaynaklarına sahip olan bölgelerde taşımacılığı, amatör denizciliği, turizm ve su sporlarını geliştirmek amacıyla "İçsu Yolu Projesi" geliştirdiklerini belirterek, iç sularda ulaşımı sağlayacak feribotları kısa sürede hizmete alacaklarını söyledi.

İç sularda yolu taşımacılığının geliştirilmesi, yük ve yolcu taşımacılığı hizmetlerinin hızlı, güvenli, konforlu ve düşük işletme maliyetleriyle yapılabilmesi için 4 adet A tipi, 4 adet de B tipi yük ve yolcu feribotunun inşası için geçen yıl yapılan ihale sonrasında sözleşme imzalandığını anlatan Elvan, 39 milyon 600 bin liraya mal olacak 8 feribotun 2015 yılı Haziran ayında teslim alınacağını bildirdi. Elvan, "Söz konusu feribotlar Birecik, Ermenek, Keban, Karakaya, Hasan Uğurlu ve Atatürk barajlarında kullanılacak" dedi. 

Göller ve barajların karayolu ulaşımını kesintiye uğrattığına dikkati çeken Elvan, inşa edilecek feribotlar sayesinde göller ve barajların kara ulaşımı kesintiye uğratamayacağı gibi yolları daha da kısaltacağını kaydetti.

"A tipi feribot 50, B tipi feribot ise 100 yolcu taşıyacak"

Feribotlarla yolcu taşımacılığının yanı sıra kara taşıtlarının da taşınacağını ifade eden Elvan, "Karayolu ulaşımı da kesintiye uğramıyor. Bu bağlamda 8 feribotu iç sularımıza kazandıracağız. Yeni feribotlarımızın iki tipi var. A tipi feribotlar 50 yolcu ve 15 otomobil, B tipi feribotlar ise 100 yolcu 30 otomobil kapasiteli olacak. Feribotların, orta şeritlerinde ise kamyon taşıyabilecek" diye konuştu.

Yapımı devam eden 8 adet feribotla yeni taşımacılık hatlarını oluşturmayı amaçladıklarını bildiren Elvan, her türlü konforun düşünüldüğünü, özürlülerin de kolaylıkla ulaşım imkanından faydalanabilmeleri için gerekli düzenlemelerin yapıldığını anlattı.

Feribotların son teknolojiyle donatıldığını belirten Elvan, "Güvenli ve konforlu ulaşım hizmetini sağlamak üzere dizayn edilen feribotlarda, iki adet marin tipi dizel makine, iki adet pervane sistemi, iki adet jeneratör, baş ve sonda iki kapaklı, iki güverteli, özürlülerin ulaşımına da imkan veren yolcu salonu, tuvaletler, büfe, dört adet televizyonla donatılacak" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir