İçerde üretebildiğimiz ürünlere anti-damping uygulanmalı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Arif ÖZTAN / Uşak Tekstil İşverenleri Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı

TCMB verilerine göre 2010 yılı cari açık 48 milyar 557 milyon dolar. Merkez Bankası'nın 2011 yıl sonu beklentisi ise 55.5 milyar dolar. Cari işlemler açığının düşürülmesi için bir dizi önlemlerin alındığını görüyoruz, son olarak Merkez Bankası munzam karşılık oranını  yüzde 15'ten yüzde 16'ya çıkardı. Bu tek başına yeterli bir çözüm değildir. Cari açıkla ilgili alınan tedbirlerin yetersizliği iş âlemini tedirgin ediyor.

İş alemi olarak tek çıkış yolunu ihracatın arttırılması olarak görüyoruz. TUİK verilerine göre 2010 yılı ihracatı yaklaşık olarak 114 milyar dolar bunun 21.6 milyar dolarını giyim ve tekstil ürünleri ihracatı oluşturmaktadır. Tekstil sektörü ihracatı toplam ihracatın yüzde 20'sini oluşturmaktadır. Tekstil sektörü olarak toplam ihracatımızın 5'te 1'ini biz yapmaktayız. Yabana atılır bir rakam değil. Ama daha fazlasını yapabiliriz.

Toplam ithalatımız ise 185.5 milyar dolar. Görüldüğü gibi ihracatımız ithalatımızı karşılayamıyor. İthalatın ihracattan daha fazla olması tüm sanayicileri rahatsız ediyor. Ülkemizin dış ticaret açığı değil, fazlası vermesini istiyoruz. Ancak, bütün bunlar sadece istemekle olmuyor. Çalışmak gerekiyor, hükümetiyle, sanayicisiyle, bankacısıyla her kesimin elini taşın altına koyması gerekiyor.

 İhracatı ithalatından fazla olan üreticilere destek verilmelidir. Tek çıkış yolu ihracatın arttırılmasıdır. Gerektiği zaman ithalat da yapılmalı ancak üretebildiğimiz yarı mamullerin ithalatı sınırlandırılmalı, içerde üretebildiğimiz ürünlere anti-damping uygulanmalı. 900 bin ton pamuk üreten bir ülke iken üretici desteklenmediği için pamuk üretimi 400 bin tonlara kadar düşmüş bu da pamuklu tekstil sektörünü olumsuz olarak etkilemiştir. Tarlasız pamuk üretiyoruz diyoruz sahip çıkan yok, koyunsuz yün üretiyoruz diyoruz duyan yok. Petrolsüz sentetik elyaf üretiyoruz diye yazılı ve görsel basına çıkıyoruz ilgilenen yok.

Bedava kredi istemiyoruz, destek olunsun istiyoruz, 21 Temmuz'da uygulanmaya başlanacak olan hazır giyim ithalatına vergi bu bağlamda önemli bir adımdır, ham madde ve yarı mamule de benzer vergiler getirilebilir,  ihracatı ithalatından fazla olan üreticilere yüzde 50 elektrik teşviki bir çözüm önerisidir, yine SSK desteği bu önerilerden bir tanesidir.

Giren sıcak para dövizin artışını engellediğine ve Merkez Bankası da döviz alarak baş edemeyeceğine göre düşük kurla sanayicinin başı derttedir, uluslar arası pazarda fiyat tutturulamamaktadır. Orta Doğu ve Afrika ülkelerindeki iç karışıklık tekstil pazarımızı sıkıntıya sokmaktadır. Avrupa ülkelerinden dolaşarak giden mamuller durunca sipariş iptalleri başladı. Bireysel olarak yeni pazar arayışlarımız sürüyor, ancak ilgili bakanlık ve kurumlarımızdan bu konuda daha aktif olmalarını ve ihracat yapmak isteyenlere daha fazla yardımcı olmalarını bekliyoruz. Son olarak enerji teşviki ve SSK desteğinin önemli bir çözüm olabileceğini bir kez daha vurgulamak istiyoruz.