İDO, 2013'de halka açılacak

İDO, 2013 yılında halka açılmak için altyapı çalışmalarına hız veriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İDO Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Murahhas Üye Önder Sezgi, "İDO'nun hizmet kalitesini arttırarak büyüme trendini oturtmamız lazım ve yeni projelerimizle daha hızlı büyümesini temin etmek üzere altyapıyı kurmamız lazım. Bunları yaptıktan sonra İDO halka arz edilebilir bir şirket haline gelecek. Kişisel olarak benim hedefim ve ekibime verdiğim hedef, 2013 yılının ilk ayından itibaren halka arza hazır hale gelelim, ortakların kararı ne zaman olursa o zaman da halka arz olabilir yönünde" dedi.

Tepe-Akfen-Souter-Sera Ortak Girişim Grubu'nun 16 Haziran'da düzenlenen ihaleyle 861 milyon dolara sahip olduğu, bugün yıllık 50 milyon yolcu ve 7 milyon araç taşıyan İDO'nun, 2013 yılında halka arza hazır hale getirilmesi planlanıyor.

İDO Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Murahhas Üye Önder Sezgi, "Biz de servis sektöründe önemli tecrübeleri olan gruplardan biriyiz. Akfen ve Sera ile birlikte TAV'daki başarımız çok iyi biliniyor. Şirketi satın alma nedenimiz, havacılık sektöründeki tecrübelerimizi deniz tarafına da taşıyabileceğimizi düşünmemizdi. Deniz tarafında da TAV'ın 12-13 yılda yaşadığına benzer bir ivmeyi yakalayabileceğimizi gördük" dedi.

Mevcut filonun, mevcut operasyonları yürütmek için yeterli olduğunu, ancak buna rağmen özellikle arabalı vapur taşımacılığındaki Sirkeci-Harem ve Eskihisar-Topçular hatlarındaki talepleri gözönüne alarak ikinci el gemi satın aldıklarını, filodaki gemi sayısının 52'den 53'e çıktığını anlatan Sezgi, belediye ile sözleşmenin sona ermesinden sonra iskeleleri TAV'ın altındaki yiyecek içecek firması olan BTA ile İDO'nun yeni kurduğu BTA-İDO şirketine devrettiklerini söyledi.

Marmara'da tır, kamyon taşınacak

İstanbul trafiğini önemli ölçüde hafifletecek Ro-Ro Projesi'ne de değinen Sezgi, şunları kaydetti:

"Ro-Ro faaliyeti için uzun ve ağır yük taşıyan otobüslerin, tırların, kamyonların taşınabileceği gemilerin filoya dahil edilmesi lazım. İstanbul trafiğine bu proje olumlu bir katkı sağlayacak. Gelecek yılın sonuna kadar projeyi tamamlayıp, hayata geçirebileceğimizi ümit ediyoruz."

Ro-Ro Projesi ile Marmara'nın kuzeybatısında Ambarlı veya Tekirdağ civarındaki iskelelerden tırları, kamyonları, otobüsleri alarak Marmara'nın güneyindeki ve doğusundaki iskelelere taşıyacaklarını anlatan Sezgi, İDO'nun bu Ro-Ro faaliyetlerine çok iddialı gireceğini, 1-2 küçük gemiyle, vakti belli olmayan sıradan taşımalar değil, diğer hatlarda olduğu gibi tarifesi, yolcu ve araç kapasitesi belli hizmetler vereceklerini söyledi.

İDOBÜS ile şehirler arası yolcu taşımacılığına girecek

İDOBÜS Projesi'ni yılın başından itibaren hayata geçirmeyi planladıklarını belirten Sezgi, Kabataş'tan deniz otobüsleriyle yolcuları Bursa'ya taşıyacaklarını, Bursa'dan da 2 katlı yüksek kalitede servis sunabilen otobüslerle ilk etapta Bursa ve İzmir'e, daha sonra da başka şehirlere yolcu taşımacılığı yapacaklarını söyledi.

İstanbul'daki yolcunun internetten veya cep telefonuyla elektronik biletini aldıktan sonra bagajını Kabataş'ta deniz otobüsüne teslim edeceğini, seyahat bitene kadar bagajıyla ilgilenmeyeceğini dile getiren Sezgi, "Deniz yoluyla daha konforlu bir seyahat sağlayacak bu proje... Ancak en büyük avantajı zaman açısından büyük tasarruf sağlaması. Tasarruf zamanla da sınırlı değil. Parasal olarak da çok rekabetçi, çok iddialı, yolcuların lehine olan düşük fiyatlarla bu projeyi uygulayacağız" dedi.

Önder Sezgi, 1 Temmuz'da İDO'da hayata geçirilen "Erken al, ucuz al" adı verilen dinamik fiyatlandırma uygulamasının Türkiye'de havayolu şirketleri tarafından uygulandığını ve sistemin oturduğunu, bazı karayolu firmaları ve seyahat acentelerinin de bu modeli uyguladığını belirtti.

"2013'te halka arza hazır olmak istiyoruz"

Sezgi, İDO'nun halka arzına ilişkin "İDO'nun mevcut organizasyon yapısını ve kurumsal altyapısını halka arza hazır hale getirmemiz lazım. Hizmet kalitesini arttırarak büyüme trendini oturtmamız lazım ve yeni projelerimizle daha hızlı büyümesini temin etmek üzere altyapıyı kurmamız lazım. Bunları yaptıktan sonra İDO halka arz edilebilir bir şirket haline gelecek. Kişisel olarak benim hedefim ve ekibime verdiğim hedef, 2013 yılının ilk ayından itibaren halka arza hazır hale gelelim, ortakların kararı ne zaman olursa o zaman da halka arz olabilir yönünde" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir