İETT otobüslerinde neler unuttuk neler

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
İSTANBUL- İETT Kayıp Eşya Bürosu'nda toplanan eşyalar arasında nargile, motosiklet kaskı, mutfak robotu, stop lambası, düdüklü tencere ve darbuka gibi pek çok ilginç eşya bulunuyor.
 
1-024.jpg
İstanbul'daki toplu taşıma araçlarında unutulan ve İETT yetkililerine teslim edilen kayıp eşyalar, 1 yıl süreyle sahiplerini bekliyor. Sahibi çıkmayan kayıp eşyalar yılın belli dönemlerinde oluşturulan komisyon tarafından açık arttırmayla satışa sunuluyor.
 
[PAGE]
 
Konuyla ilgili olarak soruları yanıtlayan İETT Kurumsal İletişim Müdürü Osman Çakır, İstanbul'da toplu taşıma araçlarında unutulan eşyaların hangi süreçlerden geçtiği hakkında bilgi verdi.
 
3-019.jpg
 
Çakır, unutulan eşyaların çeşidinin yılın belli dönemlerinde değişiklik gösterdiğini belirterek, "İlginç eşyalar geliyor, mevsimlik olduğunu söyleyebilirim. Yaz aylarında daha farklı, kış aylarında daha farklı unutulan eşyalar olabiliyor. Yazın güneş gözlüğü, kışın ise şemsiye ve hırka tipi eşyalar, ağırlıklı olarak bulunanlar arasında" dedi.
 
[PAGE]
 
AA ekibine kayıp eşyaların bulunduğu odayı gezdiren Çakır, kayıp eşyaların nasıl kayıt altına alındığı hakkında açıklamalarda bulundu. Çakır, vatandaşlar ya da İETT personeli tarafından bulunan eşyaların, ilgili yönergede belirtilen usul ve yöntemlere uygun bir şekilde kayıt formu doldurularak kayıp eşya bürosuna ulaştırıldığını belirtti.
 
2-022.jpg
 
[PAGE]
 
Kayıp eşyaların sahiplerine ulaştırılması konusunda İETT'nin önemli bir tecrübesi olduğuna vurgu yapan Çakır, eşya tesliminde çok dikkatli davrandıklarını ifade etti. Çakır, zaman zaman kendisine ait olmadığı halde büroda eşyası olduğunu iddia edenlerin çıktığını, ancak bu kişilerin sorgulamalardan geçemediğini açıkladı.
 
4-015.jpg
 
[PAGE]
 
Kayıp eşyaların bedelinin belirlenmesi ve açık arttırma
Osman Çakır, kayıp eşya bürosundan bir yıl boyunca sahiplerince alınmayan eşyaların bedellerinin belirlenmesi ve açık arttırma süreciyle ilgili olarak şunları söyledi:
 
5-015.jpg
"Her yıl ocak ayının gelmesiyle satış komisyonu oluşturulur, komisyon burada bulunan eşyalarla ilgili kamuoyu araştırması yapar ve muhammen bedeli tespit eder ardından satış işlemi başlatılır. Genel olarak mart ayı içerisinde Karaköy Gar binası içerisinde, 09.00-11.00 arasında satış işlemi gerçekleştirilir. Satış komisyonu muhammen bedeli belirledikten sonra bir liste oluşturur, o listede toplam satış fiyatı ortaya çıkar."
 
[PAGE]
 
Çakır, eşyaların öncelikle toptan, eğer alıcı çıkmazsa ürün grupları halinde, yine alıcı çıkmazsa tek tek satıldığını söyledi. Satıştan elde edilen gelirin kurum içerisinde Mali Hizmetler Daire Başkanlığı'na gönderildiğini belirten Çakır, gelirin orada da belli bir süre muhafaza edildiğini, bu süre içinde de eşya sahiplerin çıkmaması sonucu kurumun gelirine eklendiğini ifade etti.
 
6-015.jpg
 
[PAGE]
 
"Bu da unutulur mu?" dedirten eşyalar
İETT'nin Karaköy'deki kayıp eşya deposu, 16 metrekarelik bir alandan oluşuyor. Raf ve dolap sistemiyle yeniden düzenlenen oda çok sayıda eşya depolanabiliyor. Nargile, motosiklet kaskı, mutfak robotu, stop lambası, düdüklü tencere ve darbukanın dikkati çektiği depoda, çok sayıda cezve, ütü, saat, cep telefonu, diz üstü bilgisayar, ayakkabı ve güneş gözlüğü bulunuyor.
 
7-013.jpg
 
Kaybedilen eşyalar arasında yükte hafif pahada ağır olan tapulara ve diplomalara da rastlamak mümkün. Odanın bir tarafı ise kayıp çantalarla dolu. Kayıplara bakılınca erkeklerin küçük el çantalarını, kadınlarınsa makyaj malzemeleri ile bazıların ciddi bir bütçe ayırdığı ayakkabılarını unuttuğu anlaşılıyor. Eşyalar arasında el ve omuz çantaların oransal fazlalığı dikkati çekiyor. Bunların yanı sıra unutulan büyük valizler görenler "Bu da unutulur mu?" demekten kendini alamıyor.
Kaybedilen eşyalarla ilgili sorgulama ve diğer işlemler İETT'nin Karaköy'deki merkezinde ya da kurumun internet sitesi üzerinden yapılabiliyor.