İHKİB ve TGSD tekstilcileri uyardı

Hazır giyimcilerin 10 milyar dolarlık ihracatı riske etmemek için ihracat sigortası kullanması gerektiği vurgulandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi ile Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, AB'deki finansal kriz riskine karşı sektörü uyararak, ihracat sigortası kullanımının önemine işaret etti.

Konuya ilişkin ortak yazılı açıklamada, Avrupa'da yaşanan finansal krizin, ihracatının yüzde 80'ini bu bölgeye açık hesap yöntemiyle yapan Türk hazır giyim sektörünü son derece olumsuz etkileyebileceği belirtilerek, firmaların trajik sonuçlarla karşılaşmamaları için ihracat sigortası veya akreditif uygulamasına geçmeleri gerektiği kaydedildi.

Türk hazır giyim sektörünün yoğun bir sipariş dönemi yaşadığı, ancak Euro bölgesinde yaşanan finansal krizin alacakları tehlikeye sokabileceği vurgulanan açıklamaya göre, 2010 yılı Ocak-Kasım döneminde hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,3 artışla 13,2 milyar dolar oldu. Yıl sonu itibariyle hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının ise 14,5 milyar dolar civarında gerçekleşmesi bekleniyor.

Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Avrupalı alıcılarla açık hesap yöntemiyle çalışılıyor. Mal mukabili yapılan bu ihracatta ödeme için herhangi bir garanti söz konusu olmuyor. Dolayısıyla herhangi bir kriz durumunda Avrupalı firmalar borçlarını ödemede problem çıkarınca, Türkiye'de iflaslar, işten çıkarmalar gibi acı sonuçlar yaşanabiliyor. Avrupa ülkelerine yaptığımız 11,5 milyar dolarlık hazır giyim ihracatının yüzde 90'ını açık hesap, kalan yüzde 10'unu ise akreditif kullanarak yapıyoruz. Bir başka ifadeyle 10 milyar doların üzerinde bir ihracatı en küçük bir tahsilat garantisi almadan gerçekleştiriyoruz.

Bugün geldiğimiz noktada alım yapan firmalar ne kadar güçlü olurlarsa olsunlar, ülkelerinde yaşanabilecek finansal krizden mutlaka etkileneceklerdir. Bu nedenle sektörümüzün daha dikkatli olması lazım. Firmalarımızı olası riskleri ortadan kaldırmaları ve gerçekleşebilecek trajik olayları yaşamamaları için yeni alacakları siparişlerde ihracat sigortası yaptırmaları veya akreditif kullanmaları yolunda uyarıyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir