”İhracat artışı sanayi üretimi ile paralel gidiyor”

Bakan Çağlayan, ocak ayında yüzde 12,2 oranında artan kayıt rakamlarına göre ihracatın, sanayi üretimini de tetiklediğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ihracatın arttığını, sanayi üretiminin de yükseldiğini kaydetti.

Ocak ayında yüzde 12,2 oranında artan kayıt rakamlarına göre ihracatın, sanayi üretimini de tetiklediğini belirten Çağlayan, 2009 Ocak ayına göre yüzde 12,1 artan sanayi üretiminin, takvim ve mevsim etkisinden arındırılmış olarak değerlendirdiğinde, Aralık 2009'a göre de yükseldiğini ifade etti.

Bakan Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, Türk ekonomisini toparlayacak gücün ihracat olacağını kaydederek, bunun için yeni ihracat stratejisi hazırladıklarını hatırlattı. 

İhracatı artırarak, üretimi de artıracaklarını belirten Çağlayan, her şeyin yeni başladığını, karamsarlığı, kötümserliği bir kenara bırakarak, kendimize ve birbirimize güvenerek daha çok çalışmak gerektiğini ifade etti.

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, sanayi üretimine ilişkin verilerle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

"2010 yılı Ocak Sanayi Üretim Endeksi, 2009 yılı Ocak ayına göre yüzde 12,1 artmış, bir önceki aya göre yüzde 15,3 azalmıştır. Oysa, takvim ve mevsim etkilerinden arındırılmış üretim endeksine bakıldığında, Ocak 2009'a göre artış oranı yüzde 14,3'e ulaşmakta, Aralık ayına göre de azalma değil, artış ortaya çıkmaktadır.

Biliyorsunuz kış ayları sanayi üretiminde gerilemenin olduğu aylardır. Bu nedenle kısa vadeli mevsimsel-takvimsel değişimler yerine daha uzun vadeli bir perspektif ile bu gelişimi izlemeliyiz.

Burada dikkat edilmesi gereken unsurlardan biri, ihracatla sanayi üretimi artışının paralel gidişidir. TİM Kayıt rakamlarına göre, Ocak ayında ihracatımız yüzde 12.2 artarken, sanayi üretim endeksi de yüzde 12,1 arttı. Sektörlere baktığımızda, imalat sanayi üretim endeksinin ciddi oranda arttığını görüyoruz."

Bakan Çağlayan, 2010 Ocak ayında ihracatın yaklaşık yüzde 15'ni oluşturan motorlu kara taşıtlarındaki artışın geçen yıla göre yüzde 64 seviyesinde gerçekleştiğini belirterek, benzer şekilde imalat sanayi içinde önemli bir paya sahip motorlu kara taşıtlarındaki sanayi üretim endeksinin de yüzde 66,8 arttığını söyledi.

Kimya sektöründe Ocak ayındaki artışın yüzde 45 iken sanayi üretimindeki yansımasının yüzde 12 seviyesinde olduğunu belirten Çağlayan, deri sektöründe Ocak ayında ihracattaki artışın yüzde 28 iken, sanayi üretimine yansımasının yüzde 25 olarak gerçekleştiğini ifade etti.

Özellikle imalat sanayi alt gruplarında gerçekleşen artışların, önümüzdeki aylarda istihdam ve ihracata olumlu şekilde yansıyacağını kaydeden Bakan Çağlayan, "2008'in Ocak ayına göre kıyaslamalar yapıldığında ve mevsimsel dalgalanmalar dikkate alındığında genel itibariyle Türkiye sanayi üretimi, ABD, Japonya ve Euro bölgesinden daha iyi durumdadır" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir