İhracatçı Japonya'da çay demleyecek

Şikago, Hong Kong ile birlikte dünyanın en büyük zücaciye fuarlarından Frankfurt'taki Ambiente'de ihracatçı 'Made in Turkey' sloganıyla gövde gösterisi yaptı. Amaç sektörde etkin olan İtalya ve Almanya'nın trendlerinin önüne geçmek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
Handan Sema CEYLAN
 
FRANKFURT - İstanbul Demir ve Demirdışı Madenler İhracatçı Birlikleri (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Öztiryaki, yeni pazarlara açılmak için çalışma başlattıklarını anlatarak, "TİM ve İMMİB olarak yeni pazarları markaja aldık. İlk turu Brezilya, Uruguay ve Şili'ye gerçekleştirdik. Şimdi Japonya'da çay demlemeye hazırlanıyoruz" dedi.
 
85 ülkeden 4 bin 500 katılımcının ve 150 bin ziyaretçinin katıldığı dev zücaciye fuarı Ambiante'de 'Made in Turkey' havası esti. 111 Türkiyeli firmanın katıldığı organizasyon da 60 civarında şirkette milli katılım organizasyonu ile fuara geldi. Fuarın girişinde dev 'Made in Turkey' ilanları yer alırken, fuar içinde ziyaretçileri taşıyan shuttle'lara da aynı afişler giydirildi. Uluslararası Rekabetçilik (Ur-Ge) kapsamında Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası da 10 firmayı birleştirerek, fuarda boy gösterdi. Paşabahçe, Kütahya Porselen, Hascevher, Korkmaz, Arzum, Öztiryakiler gibi dev stantların yanı sıra irili ufaklı birçok firma da fuarda alıcılarla bir araya geldi. Çok kısa bir süre önce Frankfurt Başkonsolosu olarak görevlendirilen Ufuk Ekici de tüm stantları gezerek, ihracatçıya destek verdi.
 
'İtalya'nın önüne geçen tasarımlar var'
 
İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Öztiryaki, Türkiye'nin sanayicisinin de sanayisinin de hikayesinin farklı olmadığını söyleyerek, "Almanca öğrenebilir miyim diye liseden sonra buraya geldim. Fuarları ziyaret ettiğimizde 'bize katalog verirler mi' kaygısıyla gezerdik. Şimdi fuar alanında Kapalı Çarşı'da dolanır gibi geziyorum" diye konuştu. Fuara sektörün yeni isimlerinin katılması için de çalıştıklarını anlatan Öztiryaki, "Buradaki firmaları çok uzun süredir  tanıyorum. Pek çok 2'nci kuşak sanayicinin çocukluklarını biliyorum" diyerek, "Amacımız buraya katılımların bir süre sonra bireysel katılıma dönmesi. Bu sayede biz de yeni isimleri fuara  katmış olabiliriz. Aslında biz firmaları getiriyor, sonra buradan mezun ediyoruz" şeklinde konuştu.
 
2012 yılında zücaciye sektörünün yavaşlamasına rağmen 3.8 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaştıklarını söyleyen Öztiryaki, "Çin mix konteyner yapamıyor, bir de algıları kötü. Biz avantajlı konuma geçtik" değerlendirmesini yaptı. Bu nedenle önceden 'Deneyin, fark edin' sloganıyla fuarda yer alırken şimdi 'Made in Turkey' vurgusu yaptıklarını kaydeden Öztiryaki, "Bir yıl daha bu sloganla ilerleriz. Sonra bir üstüne çıkarız. İtalya'nın önüne geçen tasarımlarımız var. Türkler artık bu işi yapabiliyor" dedi.
 
Bundan sonraki stratejilerinin gidilmeyen pazarlara ulaşmak olduğunu da kaydeden Öztiryaki, özellikle orta Afrika'ya gitmeyi planladıklarını vurguladı. Öztiryaki, şunları söyledi: "Hiçbir üretimleri yok. Restoran, hastane, okul yok. Her şeyi ihtiyaç var. Haziran ayında Japonya'ya gideceğiz. Burada Türk çayı ve Türk kahvesi ile birlikte çaydanlık ve cezvemizi tanıtacağız. Onlara Türk çayı demleyeceğiz. Kuzey Afrika'da yüksek kapaklı tencereler kullanılıyor. Onlara farklı ürünlerle gideceğiz. Avustralya ve Yeni Zelanda'da programımız dahilinde."
 
'Gastronomi turizmi geliştirilmeli'
 
Türkiye'de gastronomi turizminin geliştirilmesi gerektiğini anlatan Başkan Öztiryaki, "Türk mutfağının tanınırlığının artması bizim de daha çok ihracat yapmamız anlamına gelir. Kültürümüzü tanıtmalıyız ki ürünlerimizi daha çok satabilelim. Ayrıca Türk mutfağı da bu ilgiyi hak ediyor" dedi. Avrupa'da ekonominin yavaşlamasının Uzakdoğu'dan mal almasının önünde engel olduğunu anımsatan Öztiryaki, "Türkiye bu anlamda öne çıkıyor. Avrupa'nın işbirliği ve pazar oluşturmada şansı Türkiye'dir" değerlendirmesini yaptı. İMMİB Erkan Avcı Endüstriyel Tasarım Meslek Lisesi'ni kurduklarını, buraya tasarım bir bina yaptıklarını anlatan Başkan Öztiryaki, "Bu yıl 60 çocuğumuzu eğitime aldık. Binada kurduğumuz konferans ve sergi alanı ile tasarım odaklı olacağız. Ünlü tasarımcılar okulumuza gelecekler" dedi.
 
'İçerideki sıkıntılar ihracata yöneltiyor'
 
Plastik sektörünün 263 milyon dolarlık ihracatının 20 milyon dolarını Ambiente fuarındaki anlaşmalar ile sağladıklarının altını çizen İstanbul Kimyevi Madenler ve Mamulleri İhracatçı Birliği (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz, "12 bireysel katılım ile 30'a yakın firma olarak fuarda yer alıyoruz" dedi. Eskiden sektörlerinin ihracat artışında İtalya, Almanya gibi iki AB ülkesi ile Rusya'nın ilk üçte olduğunu kaydeden Akyüz, "Ancak bu tablo değişti. Şimdi en çok ihracat artışını Mısır, Irak ve BAE'den karşılıyoruz" şeklinde konuştu. Afrika'da Sahra altı bölgelerde büyük fırsatlar bulunduğuna da dikkat çeken Başkan Akyüz, ihracatta hedef büyüttüklerini de kaydetti.  İlaç sektörüne de değinen Akyüz, sözlerini "İçerdeki bazı sıkıntılar nedeniyle firmalar ihracata yönelecek. Biz de bu nedenle sektör için çalışma başlayacağız. Kozmetik ihracatı da 1 milyar doları aştı. Sektörümüz adına çok memnun edici" şeklinde tamamladı.