İhracatçımızda büyük ülke fobisi var

Çağlayan "Merkez Bankası'nın geçmişteki başarısız politikalarından dolayı, TL'nin aşırı değerlenmesinden dolayı Türkiye ithalat cennetine döndü" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ankara Sanayi Odası (ASO) 13. Gündem Toplantısı, ASO'da gerçekleştirildi. Toplantıya katılan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin ihracat performansını değerlendirdi.

Türkiye'nin ihracatında Hindistan, Çin, Rusya ve ABD'nin öncelikli ülkeler olacağını söyleyen Çağlayan, "Bizim ihracatçımızda, sanayicimizde büyük ülke fobisi var. Biz oraya mal satamayız diye düşünüyorlar. Niye satamıyorsun be kardeşim. Satan nasıl satıyor. Bu 5 ülkenin toplam ithalatı 5 trilyon dolardır. Bizim bu 5 ülkeye ihracatımız 11.5 milyar dolar" dedi.

Bugün sadece 2 sektörün, otomotiv ve tekstil-konfeksiyon sektörünün 37-38 milyar dolar ihracat yaptığını söyleyen Bakan Çağlayan, bugün Türkiye'nin 14 ilinin 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptığını, 1 milyar dolar ihracat yapan şirket sayısının ise artmaya başladığını ifade etti. Çağlayan, Türkiye'nin artık ihracatı öğrenmeye başladığını söyledi.

MB’nin başarısız politikalarından dolayı ithalat cennetine döndük

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, TL'nin aşırı değerli olmasının insanları ithalata azdırdığını, teşvik ettiğini söyleyerek, hukukta suçu işleyen kadar azmettirenin de suçlu olduğunu belirtti.

Çağlayan "Merkez Bankası'nın geçmişteki başarısız politikalarından dolayı, TL'nin aşırı değerlenmesinden dolayı Türkiye ithalat cennetine dönmüş. Ben topu bir yere atmak gayesinde değilim. Benim niyetim Merkez Bankası ile çatışmak kavga etmek değil. Ama yanlış politikalar yapmıştır son 4 ay öncesine kadar. Türk lirasının aşırı değerlenmesinin ihracata bir desteği yok" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir