”İhracatı belli bir grubun taşıması mümkün değil”

TUSKON, 500 milyar dolar ihracat hedefi için ihtiyaç duyulan 40 bin yeni ihracatçıyı yetiştirme çabası içinde olduklarını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, Türkiye'de sermayenin el değiştirdiği iddialarına katılmadığını belirterek Cumhuriyetin 100'üncü yılında 500 milyar dolar ihracat hedefinin gerçekleştirilmesi için ihtiyaç duyulan 40 bin yeni ihracatçıyı yetiştirme çabası içinde olduklarını söyledi.

Brüksel temasları kapsamında Avrupa Halk Partisi Başkanı Wilfried Martens, Avrupa Liberal Demokrat Parti Başkanı Annemie Neyts, Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre, AP Türkiye Dostları Grubu Başkanı Alojz Peterle ve AB Komisyonu yetkilileriyle görüşen Meral, AA muhabirinin sorularını cevaplandırdı.

Meral, Türkiye'de sermayenin el değiştirdiği iddialarıyla ilgili "Bunlara katılmam mümkün değil. Türkiye'nin önünde çok büyük hedefler var. 12-13 sene içinde 500 milyar dolar gibi bir ihracatı gerçekleştirme hedefimiz var. Bu ağır yükü sadece bir şehrin, belli grup işadamlarının taşıması mümkün değil. Bu yükü çok daha geniş ayaklara dağıtmak mecburiyetindeyiz. Bunun için tüm Türkiye'yi ihracat ve üretim seferberliğinin içine sokmak zorundayız" dedi.

Bunun için Türkiye'nin mevcut 50 bin civarındaki ihracatçısına 40 bin yeni ihracatçının katılması gerektiğini belirten Meral, "TUSKON bu ihracatçıları bulmaya ve yetiştirmeye aday ve bu konuda çalışmalarını sürdürüyor" diye konuştu.

Rızanur Meral, dünyada sermaye ayrımı yapılmadığını belirterek "Bu mentalite Türkiye'de de yerleşmeye başladı. (Sermayenin rengi) biraz suni bir tartışmaydı. Birçok yeni rakipleri safdışı etmek için kullanıldı" değerlendirmesinde bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir