İhracatımız 79 milyar dolara ulaştı

Çağlayan, "Avrupa Birliği'ne tam üyelik Türkiye'nin olmazsa olmazı değil" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin 1 Ocak-21 Eylül tarihleri arasında yaklaşık 79 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini bildirdi.

Çağlayan, Fransız İşadamları ve Sanayicileri Derneği (MEDEF) heyetini kabulünde yaptığı konuşmada, 12 aylık ihracatın ise 110,5 milyar dolar olduğunu söyledi. Bakan Çağlayan Orta Vadeli Program hedefinin rahatlıkla yakalanacağını kaydetti.

Türkiye'nin AB üyeliği sürecine de değinen Çağlayan, "Avrupa Birliği'ne tam üyelik Türkiye'nin olmazsa olmazı değildir" diye konuştu.

 2010'da yüzde 7-8 büyüme

Çağlayan, Türkiye'nin bu yıl öngördüğünün çok çok üstünde bir büyüme rakamına kavuşacağını belirterek, "Bundan sonraki altı ayda yüzde 10, 2010 yılında ise yüzde 7 ile 8 arasında bir büyüme gerçekleştirecek" dedi.

Bakan Çağlayan, Fransız - Türk İşadamları Konseyi Başkanı Jean Lemierre başkanlığındaki Fransa Şirketler Hareketi (MEDEF) heyetini kabulünde, küresel krizle beraber karşılıklı ticarette bir azalma olmasına rağmen önümüzdeki yıllarda Türkiye - Fransa arasındaki ticari ilişkilerin çok daha fazla geliştirileceğini söyledi.

Türkiye'nin küresel krizden sonra önemli mesafe kaydettiğini ifade eden Çağlayan, 2009 yılı sonu itibariyle pozitif büyümenin başladığını, 2010 yılının ilk çeyreğinde yüzde 11,7, ikinci çeyrekte yüzde 10,3'lük bir büyümeyi gerçekleştirdiğini kaydetti.

Çağlayan, Türkiye'nin ilk altı ayda toplam büyümesinin yüzde 22 olduğunu belirterek, "Bu da gösteriyor ki Türkiye bu yıl öngördüğünün çok çok üstünde bir büyüme rakamına kavuşacaktır. Türkiye ikinci altı ayda yüzde 10 büyüyecek, yıllık büyümesi ise yüzde 8 olacak. Türkiye bu çerçevede 2010 yılında yüzde 7 ile 8 arasında bir büyüme gerçekleştirecek" dedi.

Türk ve Fransız iş adamları arasında müteahhitlik, turizm, iletişim, telekomünikasyon gibi bir çok alanda ciddi işbirlikleri yapılabileceğini ifade eden Çağlayan, "Zaten Türk ve Fransız iş adamları gerek karşılıklı yatırımlarla, gerek Fransa'nın Türkiye'ye yaptığı yatırımlarla önemli bir yere sahiptir. 2002-2010 yılları arasında Türkiye'ye 4,6 milyar dolarlık Fransız sermayeli yatırım yapıldı" diye konuştu.

2009 yılında küresel kriz nedeniyle iki ülke arasındaki ticaret hacminde düşüş yaşandığını kaydeden Çağlayan, 2009'da Türkiye'nin Fransa'ya ihracatının 6,2 milyar dolar, Fransa'nın Türkiye'ye ihracatının da 7,1 milyar dolar olduğunu söyledi.

Bakan Çağlayan, iki ülke dış ticaret hacminin bir önceki yıla göre yüzde 15'lik daralmayla 13,3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini kaydederek, ilk 7 ayda ise dış ticaretteki artışın yüzde 15,5 olduğunu kaydetti.

Fransa'nın toplam dış ticaretinin 1 trilyon dolar, Türkiye'nin dış ticaretinin ise 250 milyar dolar olduğunu, iki ülkenin toplam dış ticaret hacminin ise 1,3 trilyon dolar olduğunu belirten Çağlayan, iki ülke arasındaki toplam dış ticaret hacminin ise 13,3 milyar dolar olduğunu söyledi. Bakan Çağlayan, "Dolayısıyla bu gerçek ticaret potansiyelini yansıtmaktan son derece uzaktır" dedi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir