İhracatta yeni bir rekora adım adım ilerliyoruz

İhracat rakamlarını değerlendiren Ekonomi Bakanı Çağlayan, "Bu gelişmeler, ihracatta yeni bir rekora adım adım ilerlediğimizi göstermektedir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 11 ayda gerçekleştirilen ihracatın geçen yılın tamamında gerçekleştirilen ihracattan 7 milyar dolar daha fazla olduğunu belirterek, "Bu gelişmeler, ihracatta yeni bir rekora adım adım ilerlediğimizi göstermektedir" dedi.

Çağlayan, yazılı açıklamada, Kasım ayı ihracatçı birlikleri kayıt rakamlarını değerlendirdi. İhracatçı birlikleri kayıt rakamlarına göre Kasım ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,9 artarak 10 milyar 758 milyon dolara ulaştığını ifade eden Çağlayan, Kasım ayı ihracatının, 2007 yılı Kasım ayından sonra Kasım ayları içinde ulaşılan en yüksek ihracat rakamı olduğunu belirtti.

11 aylık dönemde ihracatın 122 milyar 156 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini kaydeden Çağlayan, şunları ifade etti: "Dünyada küresel ölçekte sorunların devam ettiği ve beklentilerin olumsuz bir seyir izlediği dönemde ihracatımızda yaşanan bu artış önemlidir. Bu gelişmeler, ihracatta yeni bir rekora adım adım ilerlediğimizi göstermektedir.

Son 12 aylık ihracatımız 133 milyar 978 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir ki, bu rakam ihracatta en yüksek rakama ulaştığımız 2008 yılı ihracat rakamından yüksektir.

Orta vadeli programda hedef olarak belirlenen 134.8 milyar dolar rakamını geçebilmek için Aralık ayının 27 iş gününde ortalama günlük 469 milyon dolar ihracat yapılması gerekiyor. 11 aylık ihracat performansımız bu hedefi rahatlıkla yakalayacağımızı göstermektedir.

İhracatımızın yüzde 84'ünü oluşturan sanayi ürünleri ihracatımız 2011 yılının 11 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 civarında artış göstermiştir. Sanayi ürünleri ihracatımızdaki bu artış oranı üretim ve istihdam açısından önem arz etmektedir. Türkiye'nin önemli istihdam deposu olan otomotiv sektörümüz 11 ayda 18,6 milyar dolar, hazır giyim ve konfeksiyon sektörümüz 14,8 milyar dolar, demir çelik sektörümüz 13,9 milyar dolar ihracat gerçekleştirmiştir. Üç sektörümüzün 11 aylık ihracatı 47 milyar doları aşmıştır. 3 sektörümüzün gerçekleştirdiği ihracat 2003 yılı ihracatımızın tamamından fazladır."

Ekonomimiz sağlam şekilde yoluna devam ediyor

 AB ülkeleri borç krizi ile boğuşurken, Türk ihracatçıların diğer bölgelere yönelmesinin, pazar çeşitlendirilmesinin sağlıklı şekilde işlediğinin göstergesi olduğunu ifade eden Çağlayan, şöyle devam etti:

"2011 yılının 11 ayı ihracatımızın ortalama yüzde 20 civarında artış göstermesi, küresel kriz ve Avrupa'da yaşanan gelişmelere rağmen Türkiye ekonomisinin sağlam temeller üzerinde yoluna devam ettiğini göstermektedir.

Dünyada küresel ölçekte sorunların devam ettiği bir ortamda, beklentilerin olumsuz bir seyir izlediği dönemde ihracatımız da yaşanan bu artış önemlidir.

AB ve gelişmiş ülkelerde kırılganlıklar devam ederken, gelişmiş ülkelerde talep daralmasına rağmen ihracatımızda yaşanan bu artış sevindiricidir. İhracatçılarımız, gerek Avrupa Birliği'nde, gerek Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da yaşanan olumsuzluklara rağmen, pazarlarını çeşitlendirmişler, bulundukları pazarlardaki konumlarını güçlendirerek, bu ülkelerden gelebilecek olumsuzlukları bertaraf etmeyi başarmışlardır.

İnanıyorum ki, ihracatçılarımız orta vadeli program hedefi olan 134,8 milyar dolar ihracatı gerçekleştirerek yeni bir ihracat rekoru kıracaklardır."

Bu konularda ilginizi çekebilir