İhsanoğlu Surinam'da

İhsanoğlu Surinam'ı ziyaret eden ilk İİT Genel Sekreteri oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

PARAMARİBO - İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Güney Amerika ülkelerinden teşkilat üyesi Surinam'ı ziyaret etti.

Surinam'ı ziyaret eden ilk İİT Genel Sekreteri olan İhsanoğlu, başkent Paramaribo'da Dışişleri Bakanı Winston G. Lackin tarafından karşılandı.

Dışişleri Bakanlığı'nda Lackin'le bir araya gelen İhsanoğlu, burada yaptığı konuşmada, karşılaştığı sıcak ilgiden mennun olduğunu söyledi. İhsanoğlu, "İİT Genel Sekreteri olarak ilk defa Surinam'da ağırlanmaktan memnuniyet duydum. Farklı kültürler ve inanışlara sahip olarak barış içinde bir yaşamı başarabildiğiniz için size teşekkür ederim" diye konuştu. Lackin ve

beraberindeki heyete, İİT hakkında bilgiler veren İhsanoğlu, Ortadoğu başta olmak üzere bazı coğrafyalarda İslam adına yapılan yanlışlar konusundaki üzüntülerini ve Myanmar'da 1982'den bu yana yurtlarından ayrılmak zorunda bırakılan 1 milyonu aşkın Arakan Müslümanının içinde bulunduğu dramatik durumundan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. İhsanoğlu ayrıca, Surinam Dışişleri Bakanı'na İİT olarak Surinam'da 57 üye ülkenin bir araya geleceği bir organizasyon düzenleyebilecekleri fikrini iletirken, bir İİT üyesi olarak Surinam'ın, bir diğer üye ülke Kosova'yı tanımaları isteğinde bulundu.

Nüfusunun yüzde 20'sini Müslümanların oluşturduğu Surinam'ın Dışişleri Bakanı Lackin ise İİT ile her türlü ilişkiye açık oldukları mesajını verdi. Lackin, İhsanoğlu'nu böylesi tarihi bir ziyarette ağırlamaktan büyük mutlululuk duyduklarını aktardı.

Görüşmelerde gerek Surinam'lı yetkililer, gerekse özel sektör temsilcileri, ülkenin alt yapı çalışmalarına İslam Kalkınma Bankası'ndan destek sağlanması talebini iletti. Dışişleri Bakanı Lackin, İİT'nin 2008'de kabul edilen yeni tüzüğünün ve İİT kapsamında ekonomik işbirliğine ilişkin 7 antlaşmanın yakın zaman içinde Surinam Meclisi tarafından onaylanacağı müjdesini verdi.

Devlet Başkanı'ndan hoşgeldin telefonu

Bu arada yurtdışı seyahatinde olan Devlet Başkanı Desi Bouterse de İhsanoğlu'nu telefonla aradı. Bouterse, seyahette oluşundan dolayı kendisini ağırlayamadığı için üzüntülerini dile getirirken, İhsanoğlu da kendisine gösterilen misafirperverlikten dolayı teşekkürlerini ifade etti.

İİT Genel Sekreteri İhsanoğlu, Dışişleri Bakanlığında ülkedeki dinler arası diyalog temsilcileri ile de bir araya geldi. İhsanoğlu, diyalog temsilcilerine ve özel sektör yetkililerine, İİT'ye bağlı ilgili kuruluşlar ile irtibatlarının artırmaları ve ortak çalışmalarda yer almaları hususunda tavsiyelerde bulundu.

Surinam'daki temaslarına yarın da devam edecek İhsanoğlu, daha sonra Güney Amerika'nın bir diğer İİT üyesi olan Guyana'ya hareket edecek.