IKEA-Türkiye çalışanlarının sendika hakkı için global eylem
Türkiye'deki IKEA'daki sendika sorunu uluslararası bir tepkiyle protesto edilecek. Koop-İş Sendikası'nın Eylül ayında düzenleyeceği sendika hakkını savunan eyleme tüm dünyadaki IKEA çalışanları destek verecek.
Gamze ŞENER
İSTANBUL - Türkiye IKEA'da sendikal çalışmaların engellendiği gerekçesiyle çalışanlar eyleme hazırlanıyor. Çalışanlar, dünyadaki tüm IKEA'larda sendika olduğunu, Türkiye'de ise bu haklarının verilmediğini belirterek eylül ayında eylem yapmaya hazırlanıyor. Dünyadaki tüm IKEA mağazası çalışanları da Türkiye'de yapılacak eylemle aynı gün IKEA çalışanlarına destek verecek.
Koop-İş (Türkiye Kooperatif, Ticaret ve Büro İşçileri Sendikası) himayesinde başlatılacak eyleme, Türk-İş'ten de katılım bekleniyor. Koop-İş Sendikası DÜNYA'ya yaptığı açıklamada IKEA'nın "rekabete zarar verir ve maliyetleri artırır" gerekçelerini öne sürerek sendikalaşmaya karşı olduğunu, çalışanları para karşılığı bu faaliyetlerden uzaklaştırdıklarını ve ailelerine "Çocuğunuz ahlaki olmayan davranışlarda bulunuyor" gibi gerekçelerle sendikalaşmanın önüne geçmeye çalıştığını iddia etti. Eylemin ilk aşamada basın açıklaması ve duyuru aşamasında kalacağı, en son çare olarak tüm dünyada iş bırakma eylemine kadar gidilebileceği belirtildi.
Anavatan İsveç'ten destek var
Türkiye IKEA'nın işvereni olan Maya Holding'in ana hissedarı olduğu MAPA Mobilya ve Aksesuar ile daha önce sosyal diyalog sürecini başlattıklarını belirten Koop-İş yetkilileri, "Eylem kararını iptal etmiştik. Ancak eylül ayında yapacağımız eyleme tüm IKEA sendikaları destek verecek. Dayanışma mesajı gönderen ülkeler arasında, İsveç, İrlanda, İspanya, İtalya, Almanya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Romanya, Avusturya, Belçika, ABD ve Japonya yer alıyor" açıklamasını yaptı.
IKEA'nın 41 ülkede mağazası var ve Koop-İş'in verdiği bilgilere göre Kuveyt ve Suudi Arabistan gibi toplu pazarlığın yasak olduğu ülkeler dışında hemen her ülkede toplu iş sözleşmeleri bulunuyor. IKEA Global'in de Türkiye'de yaşanan tüm sıkıntıyı bildiklerini ifade eten yetkililer, "Koop-İş Sendikası UNI Global ve İsveç Sendikaları ile bir örgütlenme projesi yürütüyor. Bu proje dünyadaki IKEA örgütlenme projesinin Türkiye ayağını temsil ediyor. Dünyanın 14 farklı ülkesinden 20 farklı sendika, İstanbul'da kuruluşunu yaptığımız UNI Global IKEA Küresel Sendikalar Birliği'ni oluşturdu. Bu proje ile IKEA Global ile UNI aracılığı ile görüşmeler yapıyor ve tüm baskıları iletiyoruz. Dünya sendikaları ile birlikte ortak kararlaştıracağız ve yapacağımız eyleme UNI yöneticileri ve İsveç sendikaları başta olmak üzere uluslararası sendikacılar da Türkiye'ye gelerek bizzat katılım yapacaklar. Onun dışında söz konusu ülkelerde bağlı bulunan sendikalar aracılığıyla çeşitli eylemler de yapılacak" bilgisini verdi.
[PAGE]'Üyelik bedeli 45 TL istifa bedeli 100 TL'
Koop-İş'in iddialarına göre, IKEA Türkiye, Mapa Mobilya Franchise olduğu için IKEA Global'in ilkelerine tabi olmadığını iddia ediyor. Şirket yöneticileri yaptıkları toplantılarda bu durumun sık sık tekrar edildiği ve sendika üyelerinin tehdit edildiği ve istifaya zorlandığı belirtiliyor. "Yasal olmamasına rağmen elden para vererek, sendika üyeleri notere götürülüp istifa ettiriliyor" diyen Koop İş yönetimi, "Üyelik bedeli 45 TL, istifa bedeli 100 TL. Sendikaya üye diye işten çıkaramadıkları için üyelerimizi performans ya da diğer sebeplerle işten çıkarıyorlar. Üyemiz bile olmayan 2 kişiyi sendikadan istifa ettirdiler. Elimizde belgeler var. Bu baskının kanıtıdır. Üyemizin aile bireylerini (anne ve babasını) ev telefonundan arıyorlar ve üstü kapalı tehdit ediyorlar.Üyelerimize düşük performans notu vererek ve departmanlarını değiştirerek, kariyer ilerlemelerini engelleyerek mobbing uyguluyorlar. Aktif üyelerimize normal kıdem tazminatlarından daha fazlasını teklif ederek işten çıkmalarını sağlıyorlar" görüşünü savunuyor.
2010'da tüm dünya Türkiye UPS için eylem yapmıştı
Türkiye IKEA'ya sendikalaşma için verilen uluslarası destek ilk örnek değil... 1 Eylül 2010 tarihinde tüm dünyadaki UPS çalışanları, Türkiye'de sendikalaştıkları için işten atılan UPS işçileriyle dayanışma eylemleri düzenlemişler, UPS işçilerinin işe geri alınmaları, sendikaya üyeliklerinin tanınması, UPS patronunun sendika karşıtı tutumundan vazgeçmesi ve bu haksızlıklara son verilmesini istemişlerdi. İşçiler, UPS binalarını kilitleyerek felce uğratmış, UPS yetkilileriyle görüşerek tepkilerini dile getirmiş, UPS binaları önünde nöbet tutmuşlardı. ITF ve ITF'e bağlı sendikalar ise UPS sendikayı kabul etmez ve işçileri işe geri almazsa 15 Eylül'de de eylemlerine devam edeceklerini duyurmuşlardı.