İki BDP'li ve bir bağımsız vekil tahliye edildi

BDP Şırnak milletvekilleri Selma Irmak ve Faysal Sarıyıldız ile Bağımsız Van Milletvekili Kemal Aktaş için tahliye kararı verildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR - Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi, KCK davalarında tutuklu yargılanan BDP milletvekilleri Selma Irmak ve Faysal Sarıyıldız ile bağımsız milletvekili Kemal Aktaş'ın tahliyesine oy birliğiyle karar verdi.

Diyarbakır'da tahliye talepleri reddedilen KCK davaları sanıklarından BDP Şırnak milletvekilleri Selma Irmak ve Faysal Sarıyıldız ile Bağımsız Van milletvekili Kemal Aktaş'ın avukatlarının başvuruda bulunmasının ardından Anayasa Mahkemesinin, "tutukluluklarının makul süreyi aştığı" ve "seçilme haklarının ihlali" iddiasıyla başvurularını haklı bulması üzerine Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi, 3 milletvekilinin tahliye talebini görüştü.

Mahkeme heyeti, yaptığı değerlendirme sonucu, "terör örgütü üyesi olmak" suçundan 14 Nisan 2009'dan bu yana Diyarbakır D Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan milletvekili Aktaş ile 18 Nisan 2009'dan bu yana Diyarbakır E Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan milletvekili Irmak ve "terör örgütü üyesi ve yöneticisi olmak" suçundan 27 Nisan 2009'dan bu yana Diyarbakır D Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan milletvekili Sarıyıldız'ın, oy birliğiyle tahliyesini kararlaştırdı.

Milletvekillerinin tahliyelerine ilişkin evrakın, tutuklu bulundukları Diyarbakır D ve E Tipi Cezaevine gönderildiği öğrenildi.

"Anayasa Mahkemesi başvuruları haklı bulmuştu"

Diyarbakır'da tahliye talepleri reddedilen KCK davaları sanıklarından BDP milletvekilleri Irmak ve Sarıyıldız ile bağımsız milletvekili Aktaş'ın avukatlarının başvuruda bulunmasının ardından Anayasa Mahkemesi'nin, "tutukluluklarının makul süreyi aştığı" ve "seçilme haklarının ihlali" iddiasıyla başvurularını haklı bulması üzerine avukatları Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesine başvuruda bulunmuştu.

Tutuklu milletvekillerinin, Anayasa Mahkemesinin CHP Milletvekili Mustafa Balbay'ın tahliyesine ilişkin verdiği kararı gerekçe göstererek bir süre önce yaptıkları başvurular, yargılandıkları mahkemece "Anayasa Mahkemesinin bireysel başvuru hakkı sonucunda vermiş olduğu kararlar hangi dosya için verilmişse özel olarak o dosyanın tarafı hakkında sonuç doğurur" gerekçesiyle reddedilmişti.

Diyarbakır E Tipi Cezaevi'ndeki BDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak 18 Nisan 2009, Diyarbakır D Tipi Cezaevi'ndeki BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız 27 Nisan 2009, Diyarbakır D Tipi Cezaevi'ndeki Bağımsız Van Milletvekili Kemal Aktaş ise 14 Nisan 2009'dan bu yana tutuklu bulunuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir