İki bin kişiye istihdam yaratacak

Sabancı Holding 2010 yılı faaliyetleri ve 2011 yılına yönelik hedef ve projelerini aktardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Zafer Kurtul, 2010'da konsolide net satışların yüzde 7 büyüyerek 20,6 milyar liraya ulaştığını ve 1,1 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını belirterek, bu yıl toplam yatırım bütçelerinin 2010'a göre yüzde 83'lük artışla 2 milyar 61 milyon dolar olduğunu bildirdi.

Sabancı Holding'in 2010 yılı faaliyetleri ve 2011 yılına yönelik hedef ve projelerinin aktarıldığı yıllık paylaşım toplantısında konuşan Kurtul, 26 ana kuruluş şemsiyesinde toplam 72 şirketlerinin bulunduğunu, 16 ülkede faaliyet gösterdiklerini ve 2010 sonunda toplam 57 bin 200 çalışana ulaştıklarını söyledi.

Holdingin halka açık 12 şirketi bulunduğunu ve bunların İMKB piyasa değerinin yüzde 12'sini oluşturduğunu ifade eden Kurtul, 2010 yılında 1,1 milyar dolar yatırım yaptıklarını, Sabancı Holding'in geçen sene sonu itibarıyla 15,7 milyar dolar net aktif değeriyle Türkiye'nin en değerli holdingi olduğunu vurguladı.

Kurtul, Holdingin, 8,2 milyar dolar (12,7 milyar lira) ile güçlü özkaynak yapısı bulunduğunu kaydederek, "2010 yılında büyümemizi devam ettirdik. 2010'da konsolide net satışlarımız yüzde 7 büyüyerek 20,6 milyar liraya ulaştı. Faaliyet karımız yüzde 9 büyüdü ve 4,4 milyar liraya ulaştı" dedi.

2 bin yeni istihdam

Geçmiş 3 yılda 2.400 kişilik istihdam sağladıklarını ve 2011 yılında 2 bin civarında yeni istihdam sağlamayı öngördüklerini belirten Kurtul, şunları kaydetti:

"2011 yılında toplam yatırım bütçemiz, 2010'a göre yüzde 83'lük artışla 2 milyar 61 milyon dolar. 2 milyar 61 milyon dolar yatırımımızın yaklaşık yüzde 70'ini oluşturan 1,4 milyar doları enerji sektörüne, yüzde 7'si perakende, yüzde 5'i çimento, yüzde 9'u sanayi, yüzde 9'u banka ve sigorta şirketine yönelik olacak."

Zafer Kurtul, 2011 yılında konsolide net satışların artmaya devam edeceğini vurgulayarak, bu yıl geçtiğimiz yıla göre yüzde 11'lik artışla 22,8 milyar lira civarında konsolide net satış beklediklerini bildirdi.

Enerji yatırımlarımızla sektörde liderliğe koşuyoruz

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, "2010 yılından başlayarak, 2011 yılında da gerçekleşen enerji yatırımlarımızla, bu sektörde liderliğe koşuyoruz" dedi.

Güler Sabancı,"Sabancı Topluluğu olarak 2010 yılında hedeflerimizi gerçekleştirdik. 2010 yılı, yeniden ciddi büyüme ve değer yaratma yılımız oldu. Kararlı bir şekilde yatırımlarımızı yaptık. 2010 yılından başlayarak, 2011 yılında da gerçekleşen enerji yatırımlarımızla, bu sektörde liderliğe koşuyoruz. İçinde bulunduğumuz tüm sektörlerde, büyümeyi, atılım yapmayı, yatırım yapmayı ve işin gereğini yapmayı kendimize öncelik olarak koyuyoruz" diye konuştu.

Petrol fiyatlarının yüksekliği huzursuzluk yaratıyor

Güler Sabancı, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaşanan gelişmelerin dünya ekonomisini de ciddi bir şekilde etkilediğinin altını çizerek, muhtemel bir arz krizinin petrol fiyatlarında şoklara yol açabileceğinin gözlemlendiğini, bu yüksek fiyatların süresiyle ilgili belirsizliğin uluslararası iş çevrelerinde huzursuzluk yarattığını söyledi.

Yılbaşı mesajında gelişmiş ekonomilerin, krizin etkilerinden tam olarak kurtulamadıklarını ve iyileşmenin daha uzun zaman alacağını dile getirdiğini hatırlatan Sabancı, şöyle devam etti:

" Gelişmiş Batı ekonomilerinde iyileşme, normalleşme yavaşlıyor. Ancak ne mutlu bize ki, bizim göstergelerimiz pozitif. Türkiye'nin 2010 yılında yüzde 8'in üstünde büyüdüğü tahmin ediliyor. 2011 yılında ise büyüme rakamının yüzde 5 civarında olması bekleniyor. Ülkemizin temel ekonomik verileri iyi yönde gittiğimizi gösteriyor. Fakat bunun yanında cari açık riskimiz de devam ediyor. Bölgemizdeki son gelişmeler bu riski artırıyor. Ekonomi yönetiminin, bu konuya hassas davranıp gereken tedbirleri elden bırakmadığını görmek bizi memnun ediyor. Biz de bu temkinli duruşu destekliyoruz."

İstihdam sorunu en çok üzerinde durmamız gereken konulardan

Türkiye ekonomisi büyümeye ve kalkınmaya devam ederken, iyileştirilmesi gereken konuların da bulunduğuna dikkati çeken Sabancı, "Bir kere ekonomide verimlilik meselesini daha öne çıkarmalıyız, rekabet gücümüzü ve verimliliğimizi artırmalıyız. Sürdürülebilir rekabet gücü ve genç nüfusumuzun işsizlik sorunu, önümüzdeki süreçte en çok üstünde durmamız gereken konular olacak" dedi.

Kurtul, Diasa'da çok hızlı büyüme olduğunu, bu sene Diasa'da neredeyse her hafta 3 ile 5 arası yeni mağaza açacaklarını, yeni alacakları personelin ağırlıklı perakende sektöründe olacağını belirtti.

Teknosa Avivasa ve Enerjisa'yı halka açacağız

Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Zafer Kurtul, 2012 ilk yarıda Teknosa'yı, 2013'te Avivasa'yı, 2014'te Enerjisa'yı halka açmayı planladıklarını bildirdi. 

2011'de banka dışı büyüme oranlarının yüzde 16 olacağını ifade eden Kurtul, halka açılma planlarıyla ilgili olarak da "2012 ilk yarıda Teknosa'yı, 2013'te Avivasa'yı, 2014'te Enerjisa'yı halka açmayı planlıyoruz" dedi.

Net aktif değerine göre Sabancı Holding hisse fiyatlarının hala iskontolu olduğunu gördüklerini ifade eden Kurtul, iştirakleri Exsa'nın hisse almasıyla, ucuz olan hisse fiyatlarını desteklemek istediklerini söyledi.

Elektrik üretiminde pazar payı yüzde 4'e çıkacak

Toplam yatırımlarının ağırlıklı kısmını Enerji Grubunun oluşturduğunu vurgulayan Kurtul, Türkiye'de gelecek 10 senede elektrik enerjisi talebinin yıllık ortalama yüzde 7 artmasının beklendiğini, bunun da her yıl 4-5 bin megavat yatırım ihtiyacını gösterdiğini belirtti. Kurtul, şunları kaydetti:

"Enerji Grubu, Sabancı Holding 2010 konsolide satışlarında yüzde 7 paya sahiptir. 2015 hedefimiz Enerji Grubunun payını yüzde 15'e çıkarmaktır. 2015 yılı sonuna kadar yalnızca elektrik üretimi alanında 6 milyar avro yatırım yapmış olacağız. 2015 yılında en az 5 bin megavat elektrik enerjisi kurulu gücü yaratarak yüzde 10 pazar payına ulaşacağız. Mevcut kurulu gücümüz yaklaşık 1.500 megavat.

930 megavat gücündeki Bandırma Doğalgaz santralimiz devreye girdi. 2010 sonunda Bandırma'nın da devreye girmesiyle üretimdeki pazar payımız yüzde 1,4 olarak gerçekleşti. 2011 yılında devreye girecek Çanakkale Rüzgar Santrali, Kahramanmaraş'ta Hacınınoğlu HES, Adana'da Menge Baraj ve HES ile Mersin Dağpazarı Rüzgar Santrali ile elektrik üretiminde 2011 sonunda pazar payımız yüzde 4 olacak."

Kurtul, 2009 ve 2010 yıllarında toplam 200 milyon lira, 2011'de 236 milyon lira şebeke altyapı yatırımı yapılacağını söyledi.

Akbank'ın 22,3 milyar dolar piyasa değeri ile Türkiye'nin en değerli bankası olduğunu belirten Kurtul, Aksigorta'nın pazar payından yeteri kadar memnun olmadıklarını, bunu büyütmeye çalıştıklarını söyledi.

Gıda perakendeciliğinde yılda 200 milyona yakın müşteri ile buluştuklarını, Teknosa'nın yılda 70 milyonun üzerinde ziyaretçisi olduğunu ifade eden Kurtul, Teknosa'nın 2011'de net satış hedefinin 1 milyar dolar olduğunu, her 10 telefondan 4'ünün Teknosa'da satıldığın belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir