İki usta yaşama veda etti

Ecder Akışık ve Beklan Algan bugün son yolculuklarına uğurlanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ankara Devlet Tiyatrosu'nda yönettiği ya da rol aldığı oyunlar ve TRT'de seslendirmeci olarak görev aldığı yapıtlarla 70 ve 80'li yılların tiyatrosuna damgasını vuran Ecder Akışık hayatını kaybetti.

Sanatçı - rejisör kimliği ile tiyatronun kuruluş amaç ve ilkelerini birleştiren, bu kimlikle 70'e yakın oyunda görev alan A. Ecder Akışık 28 Eylül 2010 tarihinde Ankara'da yaşamını yitirdi. Ankara Devlet Konservatuarı, Akışık için 29 Eylül Çarşamba günü saat 9.45' ve 11.00'de Büyük Tiyatro'da tören düzenlenecek. Akışık'ın cenazesi törenin ardından Kocatepe Camii'nde kılınacak öğle namazını takiben Cebeci Asri Mezarlığına defnedilecek.

Ecder Akışık

23 Nisan 1938 yılında Ankara'da doğan A. Ecder Akışık Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü'nden 1957 yılında mezunu oldu. Aynı yıl Devlet Tiyatroları ailesine katıldı. 1972 – 1973 yılında Ankara Devlet Konservatuarı yüksek devre mezunu oldu. 1984 – 1988 yılları arasında Genel Müdür Yardımcılığı görevini üstlenen Akışık; sanatçı, rejisör, idareci olarak 45 yıl hizmet ettiği Devlet Tiyatroları'ndan 21 Aralık 2003 tarihinde yaş haddinden emekli oldu.

Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü'nde ve Bilkent Üniversitesi Sahne Sanatları Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak görev yaptı. Sanatçı ve öğretmen kimliği ile yaşamı boyunca; güzel ve doğru Türkçe kullanımı ile fonetik konusunda birçok kurum ve kuruluşta dersler veren Akışık, radyo, televizyon ve sinemada birçok yapımda görev aldı.

Unutulmaz ses rengi ve oyun yeteneğiyle Ankara Devlet Konservatuarı'nın yetiştirdiği dev isimlerden biri olarak iz bırakan Ecder Akışık, geleneksel ya da gerçekçi Türk tiyatrosu'ndan "Kel Şarkıcı" gibi 20'nci yüzyılın deneysel çalışmalarına kadar geniş bir yelpazede tiyatroseverlerde iz bırakan yapıtları sahneye koydu ve rol aldı. Akışık'ın yönetmen ve oyuncu olarak yer aldığı kimi oyunlar şöyle: Dışarıdakiler, Klinik Bir Vaka, Köroğlu, Paramparça, İsyancılar, Emekli, Cengizhan'ın Bisikleti, Atçalı Kel Mehmet (Reji Yrd.), Evlere Şenlik (Reji Yrd.), IV. Murat, Küçük Şehir, Bağdat hatun, III. Selim, Othello (Reji Yrd.), Şen Kadınlar (Reji Yrd.), Karaların Memetleri, Toreadorlar Valsi.

Tiyatrocu Akışık görev aldığı oyunların yanı sıra, Söz Veriyorum, Bir Ümit İçin, Kel Şarkıcı, Gölgeler, İmparatorun İki Oğlu, Sessizliğin İçinden, Tohum ve Toprak, Bir Sevda Öyküsü, Kanlı Düğün, 16 Ocak Gecesi (Kral Öldü), Son Aylar adlı oyunları da yönetti.

 

Beklan Algan da aramızdan ayrıldı

Kanser tedavisi gördüğü Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde dün vefat eden Ayla Algan'ın eşi, oyuncu, yönetmen, araştırmacı, eğitmen, tiyatro sanatçısı Beklan Algan (77) bugün İstanbul'da toprağa verilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarından yapılan açıklamaya göre, Beklan Algan için ilk tören yarın Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde yapılacak.

Algan'ın cenazesi Teşvikiye Camisi'nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Aşiyan Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Beklan Algan

Beklan Algan, 1933 yılında Erzurum'da doğdu. Robert Kolejini bitirdikten sonra mühendislik eğitimi için eşi Ayla Algan'la Amerika'ya giden Algan, tiyatroya olan ilgisinden dolayı "New York's Actors Repertory Theatre" ve "New York Actor Studio"da sahne eğitimi aldı.

Çeşitli tiyatrolarda çalışan ve 1960 yılında Türkiye'ye dönen Beklan Algan, Muhsin Ertuğrul yönetimindeki İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrolarına girdi.

Muhsin Ertuğrul'un başlattığı yenileşme hareketinin içinde olan Beklan Algan, Sartre'ın "Sinekler", Shakespeare'in "Macbeth" ve Brecht'in "Sezuan'ın İyi İnsanı" adlı oyunlarını yönetti.

Algan, 1966 yılında yönettiği "Oppenheimer Olayı" adlı oyunla "İlhan İskender Armağanı"nı kazandı. Algan, 1966 yılında Muhsin Ertuğrul ile Şehir Tiyatrolarından ayrıldı.

Muhsin Ertuğrul yönetimindeki LCC (Language and Culture Center) Tiyatro Okulunda tiyatro eğitmenliği yapan Algan, 1968 yılında "Marat-Sade" oyununu sahneye koydu. Bakırköy Halkevinde de tiyatro çalışmalarını sürdüren Beklan Algan, 1970 yılında "Hamlet 70" adlı oyunu yönetti.

Grup Oyuncularında Ali Taygun ile "Müfettiş" adlı oyunu yöneten Beklan Algan, 1974'te yeniden Şehir Tiyatrolarına katıldı. Algan, Tepebaşı Deneme Sahnesi'nin yöneticiliğini üstlendi, 1975 yılında "Adsız Oyun", 1978 yılında da "Cesaret Ana ve Çocukları" adlı oyunları yönetti. Algan, "Cesaret Ana ve Çocukları" oyunu ile "Avni Dilligil Ödülü"nü kazandı.

Şehir Tiyatrolarındaki görevine 1980 yılında son verilen Beklan Algan, Almanya'ya giderek tiyatro araştırmaları yaptı. Berlin Schaubühne Tiyatrosu'nda "Kurban" adlı oyunu yöneten Algan, Türkiye'ye geri döndükten sonra 1984 yılında BİLSAK Tiyatro Atölyesinin kurucularından oldu ve eğitmenlik yaptı.

Beklan Algan 1988'de yeniden girdiği Şehir Tiyatroları'nda, Tiyatro Araştırmaları Laboratuvarı'nı (TAL) kurdu ve yönetti. Algan, Şehir Tiyatrolarından 1998 yılında emekli olduktan sonra da eğitmenlik yapmaya devam etti.

Tiyatro oyunculuğu, yönetmenliği ve eğitmenliği yapan Beklan Algan, sinema oyunculuğu da yaptı. 1964 yılında "Karanlıkta Uyananlar", 1965'te "Sevmek Seni", 1966'da "Karanfilli Kadın", 1993'te "Kız Kulesi Aşıkları" adlı filmlerde rol aldı.

Tiyatro sanatçısı Ayla Algan ile evli olan Beklan Algan, Sevi Algan'ın da babasıydı.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir