İki yılda 6 bin mobbing başvurusu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, işyerinde psikolojik taciz (mobbing) ile ilgili son 2 yıl içerisinde 5 bin 980 adet işyeri hakkında başvuru yapıldığını açıkladı.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun yazılı soru önergesini yanıtlayan Çelik, kamu ve özel sektörde yaşanan ve sık sık kamuoyunun gündemine gelen mobbing olaylarını engellemek, toplumun bilinçlendirilmesini sağlamak üzere tüm çalışanları kapsayan, "İşyerlerinde Psikolojik Tacizin Önlenmesi (Mobbing)" genelgesinin 19 Mart 2011 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anımsattı.

 Genelgenin dördüncü maddesinde psikolojik tacizle mücadeleyi güçlendirmek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi olan ALO 170 üzerinden psikologlar vasıtasıyla çalışanlara yardım ve destek sağlanacağının hükme bağlandığını kaydeden Çelik, bu kapsamda 19 Mart 2011-19 Mart 2013 tarihleri arasındaki iki yılık süreçte ALO 170'e toplam 5 bin 890 adet işyerinde psikolojik taciz başvurusu yapıldığını belirtti.

Bakan Çelik, şu ifadeleri kullandı:

"Başvuranların özel ve kamu sektöründeki cinsiyete göre dağılımına baktığımızda; özel sektörden gelen şikâyetlerin yüzde 58'i erkek, yüzde 42'si kadın; kamu sektöründen gelen şikâyetlerin ise yüzde 49'u erkek, yüzde 51'i kadındır. Başvuruların illere göre dağılımına baktığımızda ise; kamu sektöründen yüzde16.86'lik oranla İstanbul birinci, Ankara yüzde 15.21 ile ikinci sırada gelmektedir. Özel sektörden ise yine en çok şikâyet yüzde 37.62 İstanbul ilinden gelmiştir.

Söz konusu Genelgenin dördüncü maddesinde psikolojik tacizle mücadeleyi güçlendirmek amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İletişim Merkezi, ALO 170 üzerinden psikologlar vasıtasıyla çalışanlara yardım ve destek sağlanacağı düzenlenmiştir. Bakanlığımız genelgenin kapsamında kendisine verilen görevleri yerine getirmek için çalışmalara başlamış, öncelikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İletişim Hattı olan ALO 170 üzerinden mobbing konusunda çağrılar alınmaya başlanmış, bu çağrılara cevap vermek üzere psikologlar önce konu hakkında eğitilmiş, daha sonra da hattı arayanlara yardımcı olmak üzere görevlendirilmişlerdir.

Söz konusu psikologlar hattı arayanları konu hakkında bilgilendirme, işyerinde psikolojik tacize uğradığını düşünenlere psikolojik destek verme, onları yönlendirme, şikayetleri dinleme görevlerini yerine getirmeye başlamışlardır."