İkili ziyaret gündemde yok
Dışişleri Bakanlığı, ISEDAK Toplantısı'na katılmak üzere İstanbul'a gelmesi beklenen El Beşir'in ikili bir ziyaretinin söz konusu olmadığını bildirdi
ANKARA - Dışişleri Bakanlığı, Sudan'ın da üyesi bulunduğu İKT'nin düzenlediği ISEDAK Toplantısı'na katılmak üzere İstanbul'a gelmesi beklenen Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in ikili bir ziyaretinin söz konusu olmadığını bildirdi.
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İslam Konferansı Teşkilatı'nın (İKT) düzenlediği söz konusu Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (ISEDAK) Toplantısının, İKT üyelerinin ayrıca davete ihtiyaç olmaksızın katıldıkları bir toplantı olduğu belirtildi.
İKT'nin herhangi bir üye ülkenin bu toplantıya katılımını engelleyici kararı bulunmadığına işaret edilen açıklamada, Türkiye'nin bu toplantıya ev sahibi ülke konumunda bulunduğu ve ikili bir ziyaretin söz konusu olmadığı kaydedildi.
AB'nin ve bazı müttefik ülkelerin bu konudaki yaklaşımlarının bilinmekte olduğu belirtilen açıklamada, aynı şekilde Türkiye'nin yaklaşımlarının da muhatapları tarafından bilinmekte olduğu vurgulandı.
Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığı'nın konuyla ilgili görüşlerini Türk Dışişleri Bakanlığı'nın dikkatine getirdiği ve bu vesileyle Türk tarafının yaklaşımı ile bu toplantının İKÖ tarafından düzenlenen bir ISEDAK Toplantısı olduğunun AB'ye izah edildiği kaydedilerek, dolayısıyla AB Dönem Başkanlığı tarafından nota verilmesinin söz konusu olmadığı belirtildi.
ABD'de "El Beşir" rahatsızlığı
ABD Dışişleri Bakanlığının Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu yetkilisi Philip Gordon, Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in Türkiye ziyaretine ilişkin, "Türkiye'nin Sudan hükümetine vereceği mesajın, ABD ve Avrupa'nın tutumuyla tutarlı olmasını umduklarını" söyledi.
Washington'da Yabancı Basın Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Gordon, El Beşir'in İSEDAK toplantısı vesilesiyle Türkiye'ye yapacağı ziyarete ilişkin görüşünün sorulması üzerine, toplantıya kimin katılması gerektiği konusunda karar vermenin ABD'nin işi olmadığını belirtti.
El Beşir ile Türkiye'de görüşmelerin yapılacağına işaret eden Gordon, "Umudumuz, Türkiye'nin Sudan hükümetine vereceği mesajın, bizim ve Avrupalı dostlarımızınkiyle tutarlı olması" dedi.
Gordon, Türkiye ile İran arasında imzalanan enerji anlaşması konusunda Washington'ın tutumuna dair bir soru üzerine de, ABD'nin İran'a yönelik ekonomik yaptırımlarının koşullarında bir değişiklik olmadığını, bu ülkeyle ekonomik alanda iş yapmadıklarını belirtirken, "Ayrıca, diğer ülkeler için de İran ile iş yapmanın zamanı olmadığını düşünüyoruz" dedi.
"Diğer ülkeler İran'ın enerji sektörüne büyük yatırımlar yaptığı zaman yaptırım uygulanmasını gerektiren bir yasamız var ve bunların hiçbiri değişmedi" ifadesini kullanan Gordon, şöyle konuştu:
"Ana noktayı vurgulamam gerekirse, İran'a yatırımlar ya da bu ülkeyle alışverişler bizim yasamızla çatışmasa bile, genel prensip olarak, İran ile iş yapmak için uygun zamanın bu olmadığını düşünüyoruz. Bu konuda ileriye gitmeden önce, İran'ın uluslararası toplumun tekliflerine yanıt verdiğini görmek istiyoruz."
Kıbrıs
Gordon, Kıbrıs müzakerelerine ilişkin bir soru üzerine de, adanın her iki tarafında çözüme ilgi duyan liderlerin varlığı ve çeşitli etkenlerin birleşimiyle, Kıbrıs için önemli bir fırsat penceresinin olduğu görüşünü dile getirdi.
Her iki taraftaki liderlerin birbirlerini uzun zamandır tanıdığına işaret eden Gordon, "Geçmiş yılların aksine, BM'nin himayesinde ciddi ve düzenli olarak doğrudan görüşmeler yapıyorlar, ki bu iyi birşey. Tabii ki zorluklar var. Her iki tarafta da önemli görüş farklılıkları sürüyor. Ancak ABD elinden geldiğince bu süreci destekleme siyaseti yürütüyor. Kıbrıs'ta iki bölgeli iki toplumlu bir federasyonun gelişmesini desteklemeye devam ediyoruz" diye konuştu.