İkinci 'Ergenekon Davası' başladı
İkinci iddianameyle haklarında dava açılan emekli orgeneraller Eruygur ve Tolon'un da aralarında bulunduğu 56 sanığın yargılanmasına başlandı
İSTANBUL - Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan ikinci iddianameyle haklarında dava açılan emekli orgeneraller Mehmet Şener Eruygur ve Hurşit Tolon'un da aralarında bulunduğu 56 sanığın yargılanmasına başlandı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan 740 kişi kapasiteli salonunda görülen davanın ilk duruşmasına, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adil Serdar Saçan, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan'ın da aralarında bulunduğu 16 tutuklu sanık katıldı.
Emekli Orgeneral Hurşit Tolon, ATO Başkanı Sinan Aygün, gazeteci Emin Şirin ve Ferda Paksüt'ün de aralarında olduğu 28 tutuksuz sanık da duruşmada hazır bulundu.
Tutuklu sanıklar emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ve emekli Albay Hasan Atilla Uğur ile tutuksuz sanıklardan emekli Orgeneral Mehmet Şener Eruygur, İlker Güven, Arif Doğan, Ercüment Ovalı, Murat Avar, Siyami Yalçın, Levent Temiz, Merdan Yanardağ ve Hakan Şanlı ise duruşmaya gelmedi.
Hakkında yakalama kararı bulunan firari sanık Turhan Çömez ise yakalanamadığı için duruşmada hazır edilemedi.
Salona önce tutuklu sanıklar, ardından da tutuksuz sanıklar alındı. Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, duruşmaya katılan sanıkları tespit ettikten sonra duruşmayı başlattı.
Bu arada, bazı avukatlar salona ilk etapta alınmamalarına sözlü olarak tepki gösterdi. Bunun üzerine Başkan Şengün, bütün avukatları salona aldı.
Öte yandan CHP Milletvekilleri Mehmet Ali Özpolat ve Şahin Mengü ile İstanbul Barosu Başkanı Muammer Aydın, ikinci "Ergenekon" davasını izliyor.
Çapan: Ergenekon emeklisiyim
İkinci Ergenekon davasının öğleden önceki bölümünde, tutuklu ve tutuksuz toplam 48 sanığın kimlik tespiti yapıldı.
Davanın ilk duruşmasında kimlik tespiti yapılan tutuklu sanıklardan Gürbüz Çapan Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün'ün mesleğini sorması üzerine şöyle konuştu:
"Doktorum. Ben suç işlerim. Türkiye'de ne kadar suç varsa ben işlerim. Daha önce Dev-Yol sanığı olarak yargılandım. Ergenekon çıkar, oraya sanık yaparlar. Mafya diye yargılandım. Profesyonel suçluyum. 10 yıldır mahkemelerdeyim. Bütün gelirimi avukatlarımla beraber paylaşıyoruz. Benzin istasyonum ve kiradaki mülklerimle beraber aylık 20 bin TL gelirim var."
Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün'ün sosyal güvencesini sorması üzerine Çapan, önce "Ergenekon emeklisiyim", daha sonra da "Pardon" diyerek "devlet emeklisi" olduğunu söyledi. Yaşlı ve hasta olduğunu belirten Çapan, devlet ne zaman çağırırsa geldiğini ama tutuklandığını ifade etti.
2 basın açıklaması yapıldı
İkinci Ergenekon davasında yargılananlara destek olmaya gelen bir grup ile davayı destekleyen karşı grup, ayrı ayrı basın açıklaması yaptı.
Jandarmanın, basın açıklamaları sırasında her iki grubun karşı karşıya gelmemesi için barikat kurarak güvenlik önlemi aldığı görüldü.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi üyesi bir grubun eylemi sırasında kayıpların bulunması ve faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması yönünde sloganlar atıldı.
Öncü Gençlik Genel Başkanı Tunç Akkoç ise Ergenekon adıyla yürütülen bu davanın Cumhuriyet tarihinin en pervasız tertibi olduğunu savunarak, "Türkiye'nin Atatürkçü, devrimci, yurtsever aydınlarını ve öncülerini durdurmak, tutuklamak için bu tertip düzenlenmiştir. İkinci iddianamede, Cumhuriyet mitingleriyle hesaplaşmak adına düzenlenmiştir" dedi.