”İkinci bir dip yaşama riski son derece düşük”

Bakan Şimşek, "Gelişmekte olan ülkelerin temelleri çok sağlam olduğu için global büyüme sağlıklı olmaya devam edecek" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZİANTEP - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, küresel krizde ikinci bir dip noktası yaşama riskinin son derece düşük olduğunu belirterek, "Gelişmiş ülkelerin çok yavaş büyüdüğü bir dönemdeyiz, ama gelişmekte olan ülkelerin temelleri çok sağlam olduğu için global büyüme sağlıklı olmaya devam edecek" dedi.

Bakan Şimşek, Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD) tarafından düzenlenen toplantıda, dünya ekonomisine bakıldığı zaman Avrupa ve Amerika'da ekonominin ciddi şekilde yavaşladığının görüldüğünü söyledi.

Şimşek, şöyle devam etti:

"Bizim kendi değerlendirmelerimize göre ciddi bir yavaşlama olması ihtimali yüksek ve şu anda o yavaşlama sürecindeyiz. Ama ikinci bir dip yaşama riski son derece düşüktür. Gelişmiş ülkelerin çok yavaş büyüdüğü bir dönemdeyiz, ama gelişmekte olan ülkelerin temelleri Türkiye gibi, Brezilya gibi, Çin gibi, Hindistan gibi ülkelerin temelleri çok sağlam olduğu için global büyüme sağlıklı olmaya devam edecek. Dünyanın ağırlık merkezi doğuya kayıyor. Global ekonomi makul bir tempoda yoluna devam eder gibi düşünüyoruz."

"Vatandaşın mali durumunda çok kötüleşme yok"

Dünyada faiz seviyesinin uzun bir süre düşük kalmaya devam edeceğini, çünkü gelişmekte olan ülkelerde henüz istihdam yaratılamadığını ifade eden Şimşek, son dönemde yaşanan büyümenin iş ve aş üreten bir büyüme olmadığını kaydetti.

Euro bölgesinde işsizliğin yüzde 10, büyük bir toparlanmaya rağmen Amerika'da yüzde 9,5 ve Güney Afrika'da yüzde 25 olduğuna işaret eden Şimşek, şunları kaydetti:

"Bu, dünya ekonomisi açısından bir risk. Çünkü iş olmadan, büyümenin devamının getirilmesi daha zor. Türkiye o açıdan şanslı. Beklentilerimizin de ötesinde büyümeyle birlikte istihdam arttı. Son bir yıl içinde 1,6 milyon vatandaşımız iş buldu. Türkiye'nin zaten bankacılık sektörü sağlamdı. Vatandaşın mali durumunda çok kötüleşme yoktu, yani servetinde büyük erime olmadı. Ev fiyatları çökmedi, altın fiyatları düşmedi, döviz fiyatları çok abartılı şekilde...Vatandaş parasını nerede saklıyor; ya konutunda ya altında ya dövizde ya banka hesabındadır. Hepsinde vatandaş kriz öncesine göre iyi durumdadır."

"Türkiye büyümede rekor kıracak"

Devletin bilançosunun da çok iyi durumda olduğunu, notu iki kademe artan tek ülke olduğumuzu vurgulayan Şimşek, şöyle dedi:

"Bu yıl Türkiye OECD ülkeleri arasında büyüme rekoru kıracak, Avrupa'da istihdam yaratmada, iş aş üretmede rekor kıracak. Bu yıl Türkiye makul düzeyde bir bütçe açığıyla, makul düzeyde bir enflasyon oranıyla hakikaten makro ekonomik performansıyla iyi. Bütün bunlar tesadüf değildir, bütün bunlar reformlarla, istikrarla ilişkilidir. İstikrar da demokrasinin gelişmişlik seviyesiyle, temel hak ve özgürlüklerin seviyesi, iyi işleyen bir hukuk sistemiyle ilişkilidir. Ne kadar istikrar o kadar büyüme, ama bunun arka planına baktığınız zaman bugün yapılan düzenlemelerle bire bir ilişkisi var."

"Geçen sene bu vakitlerde bize büyük haksızlıklar yaptılar"

Öte yandan Gazikent Sosyal Tesisi'nde düzenlenen Şehitkamil 1. Bölge toplantısında vatandaşlarla bir araya gelen Şimşek, burada yaptığı konuşmada ise şu değerlendirmelerde bulundu;

''Geçen sene bu vakitlerde ne diyorlardı, o zaman bize büyük haksızlıklar yaptılar. 'Türkiye dünyada bu krizden en fazla etkilenen ülke, sabaha çıkmaz, perişan' dediler. Şu anda biz Avrupa'da, OECD ülkeleri arasında büyümede rekor kıracağız. 1,6 milyon vatandaşımıza iş bulduk. Bu, Avrupa'nın tamamına yakın. İşsizlik oranı çıktı şimdi hızlı şekilde indi. Şu anda işsizlik Avrupa'da ortalama yüzde 10, ki bunların genç nüfusu yok. Biz işsizliği düşürdük, Avrupa düşüremedi. Not artışında rekor kırdık, enflasyon tek hanede, işsizlik azalıyor, Türkiye büyüyor. Yatırımları kısmadık. Hani bir şirke bir banka battı mı sizin paralarınızı biz boşa harcadık mı? Yok. Ama, başka ülkelerde oldu. Amerika'da 160 banka battı, o paralar ülkelerinde vergi ödeyenlerin cebinde çıktı.

Şimdi dönüp utanmaları lazım. Dünyada krizden en fazla etkilenen ülke nasıl oluyor da büyüme rekoru kırıyor, istihdam rekoru kırıyor, not artışı rekoru kırıyor. Böyle bir şey olur mu. Ama, geçen yıl neler neler anlatıyorlardı. Değerli kardeşlerim, bu anayasa değişikliği de aynı şey. Anayasa değişikliği çok önemli. Biz elimizden geldiğince anlatıyoruz. Vatandaş buna sahip çıkacak.''

Anayasa değişikliği paketinin Türkiye'yi ileriye götüreceğini belirten Şimşek, ''1929 buhranından sonra dünya ekonomisinde en büyük kriz 2008-2009'da yaşandı. Bu krize rağmen biz Türkiye'nin milli gelirini 235 milyar dolardan aldık, bu yıl sonu itibariyle 3'e katlamış olacağız, 700 milyar dolar. Keşke herkes bu memleketi bu kadar ileri götürse. Gerçek vatan sevgisi vatandaş sevgisi budur. Bu değişikliğe sahip çıkalım'' şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir