İkinci fabrika Anadolu'ya

Algida yeni fabrikası için Konya'yı hedef seçti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Unilever Türkiye Gıda Pazarlama Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Seçkin, yeni fabrika için fizibilite çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, "Anadolu'da bir yatırım düşünüyoruz. Lojistik ve tedarik anlamında daha uygun olacağını düşündüğümüz için Konya'da görüşmelerimiz var" dedi.

Seçkin, Algida'nın Türkiye ve dünya dondurma pazarındaki faaliyetlerini ve 2011 hedeflerini paylaşmak amacıyla düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Algida'nın 20 yılda Türkiye dondurma pazarına yaptığı yatırımın toplam değerinin 450 milyon euro olduğunu ve 3 bin 800 kişiye istihdam sağladıklarını ifade etti.

2015 vizyonu doğrultusunda yatırıma devam edeceklerini söyleyen Seçkin, ikinci fabrika için yatırım kararı aldıklarını, yeni fabrika için fizibilite çalışmalarını sürdürdüklerini ve arazi araştırması için Konya yerel yönetimleriyle temasta olduklarını bildirdi. Fabrika yatırımının detayları netleştiğinde kamuoyunu bilgilendireceklerini söyleyen Seçkin, şunları kaydetti:

"2010 senesinde aldığımız en önemli kararlardan bir tanesi de ikinci fabrikamızın yatırım kararıydı. Bu kararı büyüme vizyonu ile birlikte aldık. Şu anda vizyonumuz, pazarı 5 yıl içinde iki misli daha büyütmek. Bu da ikinci bir fabrikayı gerektiriyor. Anadolu'da bir yatırım düşünüyoruz. Lojistik ve tedarik anlamında daha uygun olacağını düşündüğümüz için Konya'da görüşmelerimiz var. Yerel yönetimle yaptığımız görüşmeler de şu anda çok olumlu geçiyor. Yer konusu yüzde 100 netleşmemekle birlikte bu yatırımın Anadolu'da olacağı kesin. Bunu yaparken Çorlu'daki fabrikamız stratejik önemini aynen korumaya devam ediyor. Yine bir Ar-Ge üssü olarak da görevine devam edecek. İkinci fabrika buna ilave gelecek."

Hedef AB'ye ihracat yapmak

Yükselen petrol fiyatları ve girdiler dikkate alındığında, bu kararda dağıtımın da çok önemli olduğunu vurgulayan Seçkin, "Dağıtım ağını ne kadar kısaltabilirsek daha az karbon emisyonu ve dünyaya verdiğimiz etkiyi de azaltmak gibi bize fayda sağlıyor" dedi.

Algida olarak Türkiye'deki pazar paylarının şu anda yüzde 74'lerde bulunduğunu söyleyen Seçkin, 2010 yılında kişi başına dondurma tüketimini 2,8 litreden 3,5 litreye çıkararak önemli bir adım attıklarını, hedeflerinin 2015 yılına kadar kişi başına tüketimi ikiye katlayıp 5,6 litre seviyesine getirmek olduğunu, bunu sağlamak için ikinci bir fabrika gerekliliği doğduğunu, dolayısıyla fabrika yatırımının bu vizyonun bir adımı olduğunu vurguladı.

Mustafa Seçkin, "Şu anda 16 ülkeye ihracat yapıyoruz. Önümüzdeki dönemde eğer Avrupa Birliği'ne de ihracat yapma şansımız olabilirse Unilever Türkiye'deki bu iki fabrikayı bir ihracat üssü olarak da değerlendirmek istiyor. Bu konuda çalışmalarımız var. Şu anda daha çok Türk Cumhuriyetleri, Balkan ülkeleri gibi yerlere yapıyoruz. Ama önümüzdeki dönemde AB ülkelerine de ihracat yapmak önemli hedeflerimizden biri" dedi.

Büyümede dünya şampiyonu

Algida Pazarlama Direktörü Özgür Kölükfakı da 2010'da dondurma pazarındaki büyümenin litre bazında yüzde 28 gibi bir oranda gerçekleştiğini belirterek, pazarın 2010 sonunda 134 milyon litreye ve 945 milyon lira büyüklüğe ulaşarak 1 milyar liraya dayandığını bildirdi.

Kölükfakı, "Algida Türkiye olarak tüm Algida ülkeleri arasında ev dışı ürünlerin tüketiminde dünyanın en büyük dondurma ülkesi haline geldik, dünya şampiyonu olduk. Algida Türkiye toplam dondurma işinde ise ABD'nin ardından dünyanın en büyük 2. Algida ülkesi oldu. 200 milyon litrelik üretim kapasitesi ile Algida Çorlu fabrikası ise dünyanın en büyük ikinci Algida fabrikası haline geldi" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir