İkinci zayıf halka için kollar sıvandı

AB ve IMF, İrlanda için 3 yıl süreli kredi paketinin ayrıntılarını belirleyecek; kredi miktarının toplam 80-90 milyar euroyu bulacağı tahmin ediliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilileri, İrlanda'nın bankacılık ve bütçe açığı krizini aşması için üç yıl süreli kredi paketinin ayrıntılarını belirleme çalışmalarına başlıyor. 

AB ve IMF dün İrlanda'nın kurtarılmasına yardım etmeyi kabul ederken, İrlanda'nın bankalarını yeniden yapılandırma planı, kapsamlı uluslararası yardım paketinin merkezi desteği olarak düşünülüyor.

AB ve IMF'nin İrlanda için hazırlayacağı kredi paketinin büyüklüğü henüz belirlenmezken, kredi miktarının toplam 80-90 milyar Euroyu bulacağı tahmin ediliyor. AB ve IMF, mayıs ayında Yunanistan'ın borç krizinden çıkması için üç yıl süreli 110 milyar Euro tutarında yardım paketi hazırlamıştı.

Yetkililer, AB ve IMF'nin İrlanda'ya yardımda bulunma kararının finansal piyasalarda istikrarın sağlanmasına ve özellikle Portekiz ve İspanya olmak üzere Euro Bölgesi ülkelerine olan güven kaybını önlemesine yol açacağını söylüyor.

İrlanda tasarruf planı hazırlıyor

Bu arada bu yıl gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 32'sine ulaşan rekor büyüklükteki bütçe açığını azaltmaya çalışan İrlanda, 15 milyar Euro tutarında dört yıl süreli tasarruf planını son rötuşlarını yapıyor. Tasarruf planı, yeni emlak vergisi getirilmesi, yardımlar ve hizmetlerde kesintiye gidilmesi gibi önlemleri kapsıyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir