”İktisatçıların yüzü kızarıyor”

Çağlayan, "Bana iktisatçılar 'Ya büyüme isteyeceksin o zaman enflasyon artacak, ya da enflasyon düşecek büyümeden vazgeçeceksin' derlerdi. Şimdi bu arkadaşları göremiyorum" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan Sanayi Odası Başkanlığı yaptığı dönemde iktisatçıların kendisini kandırdığını belirterek, "Bana iktisatçılar 'ya büyüme isteyeceksin o zaman enflasyon artacak, ya da enflasyon düşecek büyümeden vazgeçeceksin' derlerdi. Şimdi bu arkadaşları göremiyorum. Görsem mutlaka suratları kızarır. Şimdi görüyoruz ki Türkiye her ikisini de birden sağlıyor" dedi.

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan Dış Ticaret Beklenti Anketi'nin 2011 yılı 2. çeyrek sonuçlarını değerlendirdikten sonra gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, bir gazetecinin "Ankette döviz kuruyla ilgili konulara dikkat çektiniz. 3 ay sonra açıklanacak yeni ankette yeni Merkez Bankası Başkanı ile birlikte bu oranlarda bir değişiklik olacak mı" sorusuna "Ben onu tahmin etmekte zorlanırım. Ben temennimi daha önce söyledim. 'bana nasıl bir Merkez Bankası Başkanı olmalı' diye sormuştu birileri bende sadece fiyat istikrana odaklanılmaması gerektiğini söylemiştim. Fiyat istikranı gerçekten önemli ve Türkiye 40 yıl aradan sonra yüzde 4'ün altında bir enflasyonla karşı karşıya kaldı.

Bir taraftan büyürken bir taraftan enflasyonu küçülttü. Birçok iktisatçıda yanıldı. Çünkü beni de kandırmıştı bu iktisatçılar Sanayi Odası Başkanı olduğum yeni dönemde herhalde bizi biraz toy bulmuşlardı, bana demişlerdi ki başkan 'ya büyüme isteyeceksin o zaman enflasyon artacak, yada enflasyon düşecek büyümeden vazgeçeceksin'. Şimdi bu arkadaşları göremiyorum. Görsem mutlaka suratları kızarır. Bende bunun bir formülü olması gerektiğini ikisinin olabildiğini söylemiştim. Şimdi görüyoruz ki Türkiye her ikisini de birden sağlıyor" şeklinde konuştu.

İhracat beklentisi yüksek

Bugün açıklanan Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) 2011 Yılı 2. Çeyrek Beklentileri Anketi'ne göre; İhracat Beklenti Endeksi, 2011 yılının ikinci çeyreğinde ilk çeyreğe göre 20.2 puan arttı. 2011 yılının ilk çeyreğinde 122.7 olan Endeks, ikinci çeyrekte 142.9 değerine yükseldi.

2011 yılının ikinci çeyreği için İhracat Beklenti Endeksini oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, gelecek 3 aydaki ihracat beklentisinin, ihracat siparişi beklentisinin, şu anda kayıtlı ihracat sipariş düzeyinin ve son 3 aydaki ihracat sipariş düzeyinin, endeksi artış yönünde etkilediği görüldü.

Ortadoğu ve Afrika için artış beklentisi yavaşlayarak sürüyor

2011 yılının ikinci çeyreğinde, ilk çeyreğe göre Ortadoğu ve Afrika ülkelerine ihracatın artış beklentisi yavaşlayarak sürürken, diğer tüm ülke gruplarına ihracatın artacağı beklentisi güçlendi. Şu anda kayıtlı ihracat sipariş düzeyi mevsim normallerinde değerlendirildi.

2011 yılının ikinci çeyreğinde, ilk çeyreğine göre mevsim normallerinin altında ihracat sipariş düzeyine sahip olduklarını belirten firması sayısında azalma görüldü. 2011 yılının ikinci çeyreğindeki bu seviye, bir önceki yıla göre çok daha olumlu bir tabloyu işaret etti.

İthalat beklentisi bir önceki çeyreğe göre 15.4 puan arttı

İthalat Beklenti Endeksi 2011 yılının ikini çeyreğinde ilk çeyreğe göre yüzde 15.4 puan arttı. 2011 yılının ilk çeyreğinde 113.7 olan Endeks, ikinci çeyrekte 129.1 değerine yükseldi. İthalat Beklenti Endeksi'ni oluşturan anket sorularına ait yayılma endekslerine bakıldığında, gelecek 3 aydaki ithalat beklentisinin, birim ithalat fiyatı beklentisinin, mevcut ithalat sipariş düzeyinin ve son 3 aydaki ithalat sipariş düzeyinin, endeksi artış yönünde etkilediği görüldü.

Mevcut ithalat sipariş düzeyi mevsim normallerinin üzerinde

Mevcut ithalat sipariş düzeyi mevsim normallerinin bir miktar üzerinde değerlendirilmeye başlandı. Firmaların en çok faaliyet gösterdikleri sektöre ilişkin belirttikleri ilk 3 öncelikli sorun hammadde, ara malı fiyatlarının yüksek olması, enerji maliyetlerinin yüksekliği ve döviz kurlarının olumsuz etkisi olarak belirtilmeye devam etti. İhracat yapan firmaların yüzde 72'si döviz kurlarının sektörlerini olumsuz etkilediğini belirtti. İthalat yapan firmaların yüzde 23'ü ise döviz kuru nedeniyle ithal fiyatının daha cazip olmasını ithalat nedenleri olarak belirtti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir