İLBANK kuruldu

İLBANK, ortaklarına kısa, orta ve uzun vadeli kredi açabilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TBMM - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, İller Bankası Anonim Şirketi Hakkındaki Kanun Tasarısı kabul edildi.

Komisyon, görüşmeleri yarım kalan İller Bankası Anonim Şirketi Hakkındaki Kanun Tasarısını ele aldı. Komisyonda kabul edilen tasarıya göre, anonim şirket statüsünde 'İller Bankası Anonim Şirketi' unvanıyla bir kalkınma ve yatırım bankası kurulacak. Bankanın kısaltılmış unvanı 'İLBANK' olacak.

Bankanın amacı, il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşları ile münhasıran bunların üye oldukları mahalli idare birliklerinin finansman ihtiyacını karşılamak, bu idarelerin sınırları içinde yaşayan halkın mahalli müşterek hizmetlerine ilişkin projeler geliştirmek, bu idarelere danışmanlık hizmeti vermek ve teknik mahiyetteki kentsel projeler ile alt ve üst yapı işlerinin yapılmasına yardımcı olmak ve her türlü kalkınma ve yatırım bankacılığı işlevlerini yerine getirmek olacak.

Banka, şirket kurabilecek, devredebilecek

Banka, ortaklarına kısa, orta ve uzun vadeli her türlü nakdi ve gayri nakdi kredi açabilecek. Faaliyetleri konusunda araştırma, proje geliştirme ve danışmanlık hizmeti yapabilecek veya yaptırabilecek, teknik yardım verebilecek. Banka, şirket kurabilecek ve devredebilecek. Sigorta acenteliği yapabilecek, yurt içinde ve yurt dışında şube ve temsilcilik açabilecek. Yurt içi ve yurt dışı finansman kurumlarıyla iş birliği yapabilecek, bunların katıldığı ulusal ve uluslararası kuruluşlara üye olabilecek. Yurt içi ve yurt dışı finansman kuruluşları ile para ve sermaye piyasalarından ve her türlü fonlardan kaynak sağlayabilecek.

Bankanın ortakları, il özel idareleri ve belediyeler olacak. 9 milyar lira olarak belirlenen sermaye, Bakanlar Kurulu kararı ile beş katına kadar artırılabilecek. Banka görevlerini, sözleşmeli personelle yürütecek.

Yönetim Kurulu'nun görevleri

Bankanın yönetim kurulu üyeleri, iki üyesi banka genel müdür yardımcıları arasından olmak üzere dört üyesi Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından atanacak. İki üyesi de il özel idarelerini ve belediyeleri temsil etmek üzere İçişleri Bakanlığı tarafından genel kurula katılan belediye başkanı ve il özel idaresi temsilcileri arasından önerilecek iki kat aday arasından seçilecek.

Tasarıya göre, yönetim kurulunun görev ve yetkileri şöyle olacak:

- Kredi açılması, iç ve dış piyasalardan fon ve kredi temin edilmesi ve kullandırılması,

- Bankanın öncülüğünde, faaliyet alanıyla ilgili olarak şirket kurulması için Bakanlar Kurulu onayına sunulmak üzere teklifte bulunması,

- Yurt içinde ve dışında temsilcilikler, bölgeler, şubeler ve irtibat büroları açılması ve kapatılması,

- Bankaya kaynak sağlanması için gerekli tedbir ve kararların alınması,

- Bankanın yıllık bütçesinin incelenerek onanması ve yıl içerisinde ihtiyaç duyulan değişikliklerin yapılması,

- Yıllık faaliyet raporu, bilanço ve kar-zarar hesabının hazırlanarak Genel Kurula sunulması,

- Kredilerden doğan alacakların faiz oranlarını belirleyerek yeniden yapılandırılması,

- Banka faaliyetlerinin etkin bir şekilde yürütülebilmesi için gerekli organizasyonu ve çalışma usullerinin tespit edilmesi, Genel Müdürlükçe hazırlanan yönetmelik ve yönergelerin onaylanması

Bankanın Denetim Kurulu üyelerinden ikisi Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, birisi Maliye Bakanlığı tarafından atanacak. Banka, öz kaynaklarını kullanmamak kaydıyla yurt dışında projelendirme faaliyetleri yürütebilecek, danışmanlık hizmetleri yapabilecek.

Banka, genel kurul tarafından onanan bilançoya göre, ortaya çıkan safi karın yüzde 51'ini, il özel idareleri tarafından yerine getirilen, köylerin teknik ve sosyal altyapı hizmetlerinin finansmanı, nüfusu 200 binin altında olan belediyelerin harita, imar planı, içme suyu, atık su, katı atık, kent bilgi sistemi ve benzeri kentsel altyapı projelerinin finansmanı ile nüfusu 20 binin altında olan belediyelerin bu projelerinin ayrıca yapımının finansmanında hibe olarak kullanabilecek.

Banka, vadesi gelmiş kredi ve diğer alacaklarını il özel idareleri ve belediye paylarından tahsil etmeye yetkili olacak.

Kanun çerçevesinde yönetmeliğin yayınlanmasından itibaren 2 ay içinde emeklilik başvurusunda bulunanlara, emeklilik ikramiyeleri yüzde 30 fazlasıyla ödenecek. Ancak, bu kapsamda emekli olan personel, emekli oldukları tarihten itibaren 3 yıl içinde bankada yeniden istihdam edilemeyecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir