İlçelerin meşhurları görücüye çıkıyor

Türkiye’nin gizli markaları nisan ayı sonunda Antalya’da görücüye çıkıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye’nin gizli markaları nisan ayı sonunda Antalya’da görücüye çıkıyor. Mersin cezeryesinden, Antep fıstığına, Erzincan tulumundan, Kayseri mantısına ve Adana kebabına kadar pek çok ürün ‘Sizin oraların nesi meşhur’ sloganıyla ‘Yöresel Ürünler Fuarı’nda tanıtılacak. 28 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında Antalya Expo Center Fuar Merkezi’nde düzenlenecek fuara 30-35 bin ziyaretçi bekleniyor. Fuarın tanıtım toplantısında konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yöresel ürünlerin yeterince tanıtılamamasının markalaşmayı ve katma değer artışını önlediğini savunarak, “Biz kendi değerimizi bilmez, sahip çıkmazsak, hazırdan yiyen oluruz” dedi.

AB’de tek tescilli ürünümüz var

Yerel pazarlarda sıkışıp kalmış, yöresinin adıyla tanınan, hatta tescillenen çok sayıda gıda, el sanatı ve sanayi ürünü bulunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Ama bunlar bilinmiyor. Bilinmediği için de ülkemiz ekonomisine katkısı sınırlı kalıyor. İthal ürünler arasında sıkışıp kayboluyor” dedi. Fuarın ‘Yerli malı yurdun malı‘ anlayışını amaçlamadığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: “Piyasa ekonomisinde karar verici olanlar tüketicilerdir. Bizürünlerin kalitesine güvendiğimiz için önce bunların kamuoyunda tanınmasını istiyoruz ki, tüketiciler tercih yaparken böyle bir alternatifleri olduğunu da görsünler.”

Halen 126 yörenin ürününün Türkiye içinde coğrafi tescil aldığını, AB içindeki tek tescilli yöresel ürünün Antep Fıstığı olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “İtalyanlar, Napoliten pizzayı AB’de tescil ettirdi. Şimdi herkes Napoli’yi bu sayede tanıyor. Peki bizim Mersin cezeryesi, Erzincan tulum peyniri, Kayseri mantısı, Antakya künefesinin eksiği ne? Dünyanın en güzel peyniri, kaşarı bizde. Ama Ezine, Erzincan peyniri, Kars kaşarını değil, ithal olanı biliyoruz. Biz kendi değerimizi bilmez, sahip çıkmazsak işte böyle hazırdan yiyen oluruz” dedi.

Fuara otellerin, perakende satış zincirlerinin ve büyük süpermarketlerin satın alma bölümlerini davet ederek tanıtımlar gerçekleştireceklerini belirten Hisarcıklıoğlu, tarım sektörünün krizden en az etkilenen sektör olduğunu, bu alana yönelinmesi gerektiğini söyledi.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak ise ‘yüzlerce yıldır süzülerek gelmiş bir kültürel zenginliğin buluşması’ olarak nitelediği fuarı, yöresel ürünlerin uluslararası çapa ulaşması için bir başlangıç olarak gördüklerini ifade etti.

Fuarın 9 milyona yakın turist çeken Antalya’da yapılmasının önemine işaret eden Budak, turistlere fuar sonrası havaalanı ve otellerde ürünlerin sunulacağını, ürün tanıtımlarının yer aldığı CD’lerin dağıtılacağını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir