İlk 'sukuk'a 8 milyar dolarlık talep!

Bankacıların verdiği bilgilere göre; Hazine ilk sukuk ihracında 1.5 milyar borçlandı, maliyet eurobondlara yakın.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Hazine Müsteşarlığı, ilk sukuk ihracında 1.5milyar dolar borçlanma gerçekleştirirken getiri yaklaşık yüzde 2.8 (MS+185 baz puan) ile benzer vadedeki eurobondlara paralel gerçekleşti. İhraca 8 milyar doların üzerinde talep geldi.

İhraçta vade 26 Mart 2018 olarak belirlenirken, bankacılar 8 milyar dolarlık talebin ilk kez yapılan bir ihraç için oldukça iyi olduğunu söylediler.

Dolar cinsi sukuk ihracında ilk getiri beklentisi dün açıklanan mid-swap artı 200-210 baz puandan (yaklaşık yüzde 3) yüksek talep ile nihai olarak mid-swap artı 185 baz puana (yaklaşık yüzde 2.8) aşağı revize edildi.

Türkiye'nin dolar cinsi sukuk ihracına en yakın vadedeki 3 Nisan 2018 itfalı dolar cinsi eurobondu ise TSİ 1600'da yüzde 2.78 seviyesinden işlem görüyordu.

Türkiye bu ihraçla daha önce yer almadığı ve nakit varlıkları oldukça yüksek olan Körfez ve diğer İslami yatırımcılara dönük ilk ihracını gerçekleştirmiş oldu.

Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan Reuters'a yaptığı açıklamada sukuk piyasasından sağlanan kaynağın uzun vadeli olduğunu ihraç zamanlaması da çok uygun olduğunu belirterek, "Hazine 100 milyar dolarlık ve önemli bölümü de ülke Hazineleri tarafından ihraç edilen bir piyasaya adım atılıyor. Piyasanın büyüklüğü belli" dedi.

Hazine'nin sukuk ihracının piyasanın oluşması açısından önemli olacağın ıbelirten Uyan, "Hazine'nin ihracının ardından katılım bankalarının da ihraçlarını bekliyoruz. Katılım bankalarının TL cinsi ihraçları da olacak. Hazine'nin TL cinsi kira sertifikası ihraçları TCMB ile açık piyasa işlemlerinde de kullanılabilecek" dedi.

Hazine'nin sukuk ihracına Citigroup, HSBC ve Kuwait Finance House iştiraki olan Liquidity House aracılık etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir