İlk çeyrekte çift haneli büyüme yakalanacak

Bakan Çağlayan, Türkiye'de bu yıl büyümenin yeniden pozitif olacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin 2010'un ilk çeyreğinde yeniden çift haneli büyümeyi yakalayacağını kaydetti.

Çağlayan, Sheraton Otelinde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile yabancı misyon temsilcilerinin bir araya geldiği toplantında "Sıfır Sorun, Sınırsız İhracat" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, küresel ekonomik krizin nedenleri ve etkilerine değindi.

Çağlayan, büyüme rakamlarına değinerek, Orta Vadeli Programda 2009 yılı için büyümeyi (-) 6 olarak öngördüklerini anımsatarak, "Türkiye bu konuda da önemli bir mucize gerçekleştirdi. Hükümetin desteği ve özel sektörün yoğun gayretiyle son çeyreği yüzde 6 büyümeyle geçirdik" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin 2002'den bu yana dünyada ender görülen bir büyüme gösterdiğini ve arka arkaya 25 çeyrek ortalama yüzde 6 civarında büyüdüğünü kaydeden Çağlayan, Türkiye'nin bu büyüme rakamlarıyla da dünyanın 17. Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi olduğunu anımsattı.

Son çeyrekteki yüzde 6 büyümenin öngörülenin aksine bir gelişme olduğuna dikkati çeken Çağlayan, 2009 yılının (-) 4,7 büyümeyle kapandığını söyledi.

Türkiye'de bu yıl yeniden büyümenin pozitif olacağını ve Türkiye'nin bunun üretime, yatırıma ve istihdama yansıdığı bir durumla karşı karşıya kalacağını vurgulayan Çağlayan, "Türkiye bu küresel krizden en erken çıkan ülke olmakla beraber, 2010'un ilk çeyreği açıklandığında yeniden çift haneli büyümeyi yakalayacak. Türkiye ilk çeyrekte yaklaşık yüzde 11 civarında büyüme rakamıyla karşı karşıya kalacaktır" dedi.

"Türkiye kendi kendini akredite eden ülke haline gelmiştir"

Küresel krizin etkilerinin ağırlığına dikkati çeken Çağlayan, Türkiye'nin böyle bir kriz ortamında bu sınavdan çok başarılı çıktığını söyledi.

Krizde Türkiye'nin OECD ülkeleri içinde finans sektörüne dokunmayan tek ülke olduğuna işaret eden Çağlayan, şöyle devam etti:

"Türkiye IMF çıtası olmaksızın özellikle böylesine büyük bir küresel krizde birçok kuruluşun ve OECD'nin pozitif anlamda notlarını aldığı bir ülke haline geldi. Türkiye notu yükselen 17 ülkeden biri oldu. Bu ülkeler içinde notu iki kademe yükselen tek ülke oldu.

Türkiye küresel krizi bankalarına hiçbir müdahalede bulunmadan geçirmiştir. Türkiye bugün hükümetimizin sağladığı mali istikrarla IMF çıpası olmaksızın bunları gerçekleştirmiştir. Adeta Türkiye bir yerde kendi kendini akredite eden bir ülke haline gelmiştir."

Çağlayan, ayrıca Türkiye'nin enerji alanında gerçekleştireceği yatırımlara da değinerek, "Türkiye önümüzdeki 10 yılda 120 milyar dolar yatırım yapacak ülkedir. Nükleer başta olmak üzere enerjiyi çeşitlendirme konusunda yoğun çalışmalarımız var. Önümüzdeki 7-8 yıl içinde Türkiye demiryoluna 40 milyar dolar yatırım yapacak bir ülkedir" dedi.

Çağlayan, Türk müteahhitlik sektörünün 80 ülkede 160 milyar dolardan fazla taahhüt gerçekleştirdiğini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir