İlk hac kafilesi yola çıktı

400 kişiden oluşan ilk hac kafilesi Atatürk Havalimanı'ndan Suudi Arabistan'a gitti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Diyanet İşleri Başkanlığının organizasyonuyla İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan ilk hac kafilesi Suudi Arabistan'a gitti.
Suudi Arabistan Havayollarına ait uçakla Medine'ye hareket eden ve görevlilerle birlikte 400 kişiden oluşan hac kafilesi, Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nden yakınları tarafından gözyaşları ve dualarla uğurlandı. Dış Hatlar Terminali, kutsal topraklara giden hacı adaylarıyla doldu. Adaylar ve uğurlamaya gelen yakınları nedeniyle terminal giriş kapıları ve biniş bankosunda uzun kuyruklar oluştu.
Kafile rehberleri, hacı adaylarına kutsal topraklarda dikkat edilmesi gerekenler konusunda bilgiler verdi.
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Atatürk Havalimanı'nda ilk kafilenin yola çıkması nedeniyle düzenlenen uğurlama töreninde yaptığı konuşmada, insanoğlunun, doğumundan ölümüne kadar yaptığı yolculuk içerisinde en kutsal yolculuğun, hac olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: 
"Mübarek ve kutsal bir yolculuğa çıkıyorsunuz. Sizi kutsal beldelere uğurluyoruz. Öncelikle ne mutlu ki böyle kutsal bir yolculuğa çıkmak sizlere nasip oldu. Bu yolculuğu hayatınız boyunca çok özlediniz ve çok beklediniz. Şükrediyorsunuz ki bu yolculuk bugün nasip oldu, hayırlısıyla kutsal beldelere, sevgiliye ulaşacaksınız. Hacı adayı olarak gidip, inşallah hacı olarak döneceksiniz. Sizleri sevgi, muhabbet, dua ve selamlarla uğurluyoruz. Çok güzel bir arkadaşlıkla gideceksiniz. Hac arkadaşlığı çok önemli. Bunun kıymetini bilin."
Bütün ibadetlerin özünün sabır olduğunu vurgulayan Vali Mutlu, "Bu meşakkatli yolculuk içerisinde de sabır göstereceksiniz. Yolculuğun meşakkatini birbirinizle dayanışarak ve birbirinizden güç alarak tamamlayacaksınız. Orada her zaman yanınızda rehberlik ve sağlık hizmetlerine varıncaya kadar Diyanet İşleri Teşkilatı olacak. Hac görevinizi yerine getirirken ülkemiz için de bol dua edin. Ülkemizin huzuru, birlik beraberliği ve güzel geleceği için dua edin. Allah yolunuzu açık etsin, sizleri muhabbetle uğurluyoruz. Bugün uğurladığımız 400 hacı adayı ile birlikte peyderpey bu yolculuğa çıkacak hacı adaylarının hacları mübarek olsun. Rabbim yolunuzu açık etsin, güle güle, sağlıklıkla gidip geliniz." diye konuştu. 
Hacı adaylarına uyarı
İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı da bugün Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan ilk kafilelerin yola çıkacağını ifade ederek, yaklaşık 2 ay devam edecek hac yolculuğunun bugün fiilen başladığını kaydetti.
Çağrıcı, İstanbul'dan 180 kafile halinde yaklaşık 17 bin hacı adayının kutsal topraklara gideceğini belirterek, hacı adaylarının öncelikle üzerlerinde taşıdıkları kimlikte bulunan ay yıldızın onurunu korumalarını isteyerek, "Türk hacısının orada bir yanlış yapması bizim için son derece üzücü olur, buna çok dikkat edin" dedi.
Hacı adaylarının Suudi Arabistan'da 40-50 gün arasında bir süre kalacağını hatırlatan Çağrıcı, bu süre içerisinde hacı adaylarının her zaman kafile ruhu ve düzeni içinde hareket etmelerini ve görevlilere, kafile başkanlarına uymaları çağrısı yaptı.   
Konuşmaların ardından Fatih Müftüsü İsmail İpek'in okuduğu Kur'an-ı Kerim ve edilen dualarla tören sona erdi.  
Hacı adaylarını uğurlayan ve onlarla hatıra fotoğrafı çektiren Vali Mutlu, basın mensuplarının "Siz ne zaman hacca gideceksiniz?" sorusu üzerine, "Her Müslümanın her an hacca gitme arzusu vardır. Çünkü bu çok kutsal bir görev. Bu görevi yerine getirmeyi herkes çok arzu eder. Tabii her şey nasip, kısmet. Bizim gönlümüzdeki plan da her andır. Nasip ne zaman ise o vakit giderim" yanıtı verdi. 
700 kafile gidecek
Bu yıl kutsal topraklara hac farizasını yerine getirmek üzere 700 kafile hacı adayı gidecek. Kafileleri taşıyan ilk uçaklar bugün Ankara ve İstanbul'dan Medine'ye hareket edecek. Kutsal topraklara gidiş 10 Kasım'a kadar sürecek.
Hacıların dönüş yolculuklarının ise 20 Kasımda başlayıp 20 Aralık tarihinde sona ermesi bekleniyor. 
Hacıların yaklaşık yüzde 60'ı Türk Hava Yolları, yüzde 40'ı ise Suudi Arabistan Havayollarına ait uçaklarla kutsal topraklara gidecek.
Bu konularda ilginizi çekebilir