İlk madalya buz dansından geldi

Alper Uçar - Alisa Agafonova çift, Türkiye'ye oyunlardaki ilk madalyasını getirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ERZURUM - 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'nda (Universiad Erzurum-2011) artistik patinajda buz dansı serbest dans sonunda Türkiye, milli sporcular Alper Uçar ve Alisa Agafonova ile gümüş madalya kazandı. Böylece Türkiye, oyunlardaki ilk madalyasını elde etti.

Oyunlarda artistik patinaj yarışmaları, THY Buz Pisti'nde yapılan buz dansı serbest dans müsabakalarıyla devam etti.

Serbest dans sonunda Rusya'dan Kristina Gorshkova-Vitali Butikov ikilisi 38,20 teknik, 43,03 artistik olmak üzere toplam 81,23 puan aldı. Kısa programdaki puanı 54,30 olan ikili, toplamda ulaştığı 135,53 puanla altın madalyanın sahibi oldu.

Türk sporcular Alper Uçar ve Alisa Agafonova, serbest dansta 39,86 teknik, 37,69 artistik olmak üzere 77,55 puan elde etti. Kısa programda 49,58 puanı bulunan milli sporcular, toplamda elde ettikleri 127,13 puanla gümüş madalyanın sahibi oldular. Ukraynalı Nadezhda Frolenkova-Mikhail Kasalo çifti de iki dans sonucunda kazandığı toplam 121,96 puanla bronz madalya kazandı.

Nine eşliğinde dans

Siyah kadife üzerine parlak taş işlemeli kostümleriyle "Nine" müziği eşliğinde muhteşem bir performans sergileyen Alper Uçar ve Alisa Agafonova, danstan önce pistin kenarında göründükleri andan itibaren, vatandaşlarca alkışlandılar. "Kırmızı-beyaz, en büyük Türkiye" diye hep bir ağızdan tezahürat yapan vatandaşlar, performansları bittikten sonra Uçar ve Agafonova'yı, ellerinde Türk bayraklarıyla uzun süre alkışladı. Uçar ve Agafonova'nın puanları, henüz anons edilmeden önce skorboardda yer alınca, vatandaşların "Türkiye, Türkiye" tezahüratları, duygu selinin yaşandığı salonu çınlattı.

Oyunlarda en fazla ilgi çeken dallar arasında yer alan ve biletleri en erken tükenen artistik patinaja, vatandaşlar bugün de yoğun ilgi gösterdi. Oyunlar için yeni inşa edilen salonun girişinde kuyruklar oluşturan vatandaşlar salona akın etti.

75'er cumhuriyet altını ve 100'er bin lira prim

Oyunlarda Türkiye'ye ilk madalyayı kazandıran Alper Uçar ve Alisa Agafonova, 75'er cumhuriyet altının yanı sıra 100'er bin lira prim alacak.

GSGM'nin Ödül Yönetmeliği'nde belirtilen 75'er cumhuriyet altınına ek olarak, Buz Pateni Federasyonu Başkanı Fahrettin Kandemir ve Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı Kemal Tamer, hem Uçar'a hem de Agafonova'ya 50'şer bin lira para ödülü verileceğini açıkladı.

Böylece Uçar ve Agafonova, toplamda 75'er cumhuriyet altını ve 100'er bin lira primin sahibi olacak.

Hedef Dünya Şampiyonası

Uçar ve Agafonova, yarışmadan sonra düzenledikleri basın toplantısında, oyunlara madalya beklentisiyle geldiklerini, kısa danstaki amaçlarının ise ilk 5'e kalmak olduğunu söyledi. Madalyanın renginin kendileri için önemli olmadığını ifade eden Uçar, "Hem Alisa hem ben birkaç haftadır hastayız. Hasta olup madalya kazanmak büyük başarı" diye konuştu.

Erzurum seyircisinin desteğinin tek kelimeyle mükemmel olduğunu belirten Uçar, "Bu başarımız Cumhuriyet tarihinde bir ilk, lütfen kimse küçümsemesin. Devamı da gelecektir" dedi.

Antrenörleriyle birlikte çok iyi bir takım oluşturduklarını söyleyen Uçar, "Şu aşamada tek düşündüğümüz şey, çok sıkı çalışıp gelecek ayki dünya şampiyonasının elemelerini geçmek. Elemeleri geçeceğimizi düşünüyorum. Yavaş yavaş üst sıralara tırmanacağız. Ancak bu arada, Türk hakemlerin yetişmesi de önemli" ifadelerini kullandı.

Ukrayna asıllı Alisa Agafonova da Türkiye'yi temsil etmenin çok güzel olduğunu, ellerinden geleni yapıp, madalyaya uzandıklarını ifade etti.

Agafonova ve Uçar'ın antrenörü Natalia Dubova da bir gazetecinin, "Dünya şampiyonasından beklentiniz nedir?" sorusuna, "Bir şey söylemek şu an çok güç. Elemeler çok önemli. Finalde olmak muhtemelen zor olacak, çok iyi hazırlanmamız gerekiyor. Bu bir sır değil, ancak bir fikrim olmadığı için bu soruya cevap veremiyorum" yanıtını verdi. Dubova, önlerinde Sochi-2014 olduğunu hatırlattı.

Bu konularda ilginizi çekebilir