ILO'dan 'sosyal durgunluk' uyarısı

Toplantı, "ekonomik gerilemeyi durdurma" çağrısıyla başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - ILO'nun 8. Avrupa Bölge Toplantısı'nda ülkelerini temsil eden işçi, işveren ve hükümet temsilcileri, "ekonomik krizin, gerilimleri, siyasi belirsizlikleri, hatta güvenlik risklerini tahrik eden bir küresel sosyal durgunluğa doğru gittiği" uyarısında bulundu.

Alınan bilgiye göre, Portekiz'in başkenti Lizbon'da gerçekleştirilen toplantı, 6 Şubatta, "ekonomik gerilemeyi durdurmak, gelecek için daha temiz, güçlü ve adil bir ekonomi oluşturma" çağrısıyla başladı.

Toplantı çerçevesinde, ILO Genel Direktörü Juan Somavia'nın yönettiği "Krize Karşı Durmak: Avrupa ve Asya'da insan onuruna yakışır iş yaratmak" başlıklı bir panel düzenlendi. Panele Luksemburg, Moldava, Portekiz ve Çek Cumhuriyeti başbakanları da katıldı.

Somavia, konuşmasında, ILO'nun ekonomik kriz nedeniyle yaşanacak iş kayıpları tahminini, 50 milyon olarak açıkladı.

Hükümet, işçi ve işverenlerden bundan sonraki süreçte 6 konuya yoğunlaşmalarını isteyeren Somavia, bunları şöyle sıraladı:

-Kredi akışı ve talep yaratılması,

-En muhtaç kesimler başta olmak üzere sosyal koruma ve istihdam politikalarının genişletilmesi,

-İş yerinde temel hak ve prensiplere saygı gösterilmesi,

-Üretken iş yerlerinin desteklenmesi,

-Sosyal diyalog ve üçlü yapının derinleştirilmesi,

-Zayıf ve muhtaç ülkelere kalkınma yardımlarının artırılması.

Toplantıya ülkelerini temsilen katılan işçi, işveren ve hükümet temsilcileri, "ekonomik krizin, gerilimleri, siyasi belirsizlikleri, hatta güvenlik risklerini tahrik eden bir küresel sosyal durgunluğa doğru gittiği" uyarısında bulundular.