”IMF ile anlaşma mecburiyetimiz yok”

Ali Babacan, IMF ile stand-by görüşmelerinin devam etmeyeceği konusunda "Karar bizim kararımız, orta vadeli plan ile yolumuza devam edeceğiz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Devlet Bakanı Ali Babacan, "IMF ile anlaşma mecburiyetimiz yok. Karar bizim kararımız. Açıklamayı ilk önce biz yaptık. Bugün ile Mayıs arasındaki tarihte artık programla ilgili görüşmeler olmayacak. Görüşmelerimiz, çalışmalarımız artık tamamen 4. madde çerçevesinde gözden geçirme heyetiyle yapacağımız gündeme yoğunlaşacak" dedi.

Babacan, Türkiye-Kore İş Forumundan çıkışında gazetecilerin IMF'ye ilişkin sorularını yanıtlarken, "IMF ile stand-by görüşmelerini tamamen sonlandırdığı anlamına geliyor mu?" sorusuna, Hazine Müsteşarlığından yapılan açıklamada, durumun ne olduğunun ve sürecin nasıl işleneceğine ilişkin detayların ortaya konduğunu söyledi.

IMF ile nasıl bir çerçeve yürütüleceğine Mayıs'taki görüşmeler sırasında karar vereceklerini belirten Babacan, "Uzun süre geçtiği için ve çalışma takviminden sarktığı için çalışmaya artık biran önce yapma kararını aldık ve dün akşam yaptığımız telefon görüşmelerinde bunun için ideal zamanın Mayıs başı olacağı konusunda mutabakata vardık. Yani IMF'nin bahar toplantıları var nisan sonunda... Bahar toplantılarının hemen arkasından bir heyetin Türkiye'ye gelip bu çalışmaları yapması konusunda da mutabık kaldık. 4. madde gözden geçirmesi çalışmalarından sonra IMF ile nasıl bir çerçeve yürüteceğimizi de o gün hesabını kitabını yapıp, o günkü şartlara göre kararımızı o gün vereceğiz"

IMF ile görüşmelerin uzun süredir devam ettiğini belirten Babacan, Türkiye'nin kendi çıkış stratejisini ortaya koyduğunu belirterek, "IMF olmasa da orta vadeli plan ile yolumuza devam edeceğiz. Orta vadeli programımız Türkiye'nin neyi yapıp neyi yapamayacağını açık olarak ortaya koymuştur. Bu program içeride ve dışarıda güvenilirliği sağlamış bir programdır. Bizim acil bir ihtiyacımız yok. IMF ile bir anlaşma yapma konusunda bir mecburiyetimiz yok. Bu acil bir ihtiyaç, bir mecburiyet değil" ifadelerini kullandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir