”IMF ile anlaşma mümkün ama muhtemel değil”

Prof. Dr. Boratav, Hükümetin açıkladığı ekonomide 4. tedbir paketinin bütünlük taşımadığını ifade ederek, yükselen dış borç ve cari işlemler açığına dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Prof. Dr. Korkut Boratav, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile anlaşmanın mümkün ama muhtemel olmadığını ileri sürdü.

Prof. Dr. Boratav, Mülkiye'nin kuruluşunun 150. yılı dolayısıyla Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde düzenlenen "Dünya Ekonomisinin Geleceği ve Dayatacağı Yeni Siyasal Düzen" konulu panelde, Hükümetin açıkladığı ekonomide 4. tedbir paketinin bütünlük taşımadığını ifade ederek, yükselen dış borç ve cari işlemler açığına dikkat çekti.

"IMF parasına göz koyanlar var"

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın hükümetten gecikmeden IMF ile anlaşma yapılmasını ve talebin canlandırılması için vergi borçlarının ertelenmesini istediğini hatırlatan Boratav, şunları kaydetti:

"IMF parasına göz koyanlar var. Kısa dönemde yabancı para ihtiyaçlarının IMF, Merkez Bankası, Hazine gibi kaynaklardan yararlanarak oluşturulabilecek bir fon ile aşılmasını istiyorlar. Dış kredilere ulaşabilen TÜSİAD;çılar ve diğerleri dolarla, avro ile borçlandılar ve çok para kazandılar. Hükümetin niye IMF ile anlaşma yapmadığını anlamak mümkün. Eski deyişle IMF ile anlaşma mümkün ama muhtemel değil."

Dünyanın 1997-2007 yılları arasında adım adım küresel finans krizine gittiği anlatan Boratav, ABD'nin Afganistan ve Irak operasyonunun mali sonuçlarının ve ABD vatandaşlarının tasarruf etmemeleri, üstelik tutsat borçlanmasına girmelerinin krizi getirdiğini söyledi.

VERSO Araştırma Şirketi Başkanı Erhan Göksel ise ekonomi yönetiminin sanayi üretimindeki düşüş ve işsizliğe çözüm bulmak yerine para piyasalarına yoğunlaştığı eleştirisinde bulundu.