IMF ile anlaşmanın da, anlaşmamanın da zararı yok

SPK Başkanı Prof. Dr. Akgiray, anlaşmayla ilgili olarak "Çok önemli değil ama çok konuşulunca önemliymiş gibi duruyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray, IMF ile anlaşma yapılması konusunda, "Anlaşmanın da zararı yok, anlaşmamanın da zararı yok" dedi.

Akgiray, İhlas Eğitim Kurumları Bahçelievler Kampüsünde düzenlenen "Kariyer Zirvesi'09"un ikinci gününde yaptığı konuşmada, herkesin başarı öyküsünün farklı olduğunu söyledi.

Soruları yanıtlayan Akgiray, "IMF ile anlaşılmalı mı?" sorusuna şu karşılığı verdi:

"Anlaşmanın da zararı yok, anlaşmamanın da zararı yok. Anlaşırsak, iyi... Para gelirse neden olmasın? Anlaşmazsak da daha iyi bir çözüm bulursak, o da olabilir. Neticede o kadar önemli değil. Ekonomi kurmayları bunu düşünüyorlar, konuşuyorlar, pazarlığını yapıyorlar. Çok önemli değil ama çok konuşulunca önemliymiş gibi duruyor. Bunu aşmak lazım."

Krizdeki fırsatlar

"Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) girmesi durumunda ekonominin nasıl etkileneceği" yönündeki bir soru üzerine Akgiray, olumsuz etkilenilmeyeceğinin aşikar olduğunu söyledi. Akgiray, Avrupa'daki sosyal yönetim düzeyinin, Türkiye'den daha ileride olduğunu, dolayısıyla oraya doğru yönelmenin yanlış olmayacağını belirtti.

Vedat Akgiray, "Cari açık tehdit midir?" sorusunu da "Diyelim ki 10 lira cari açık var. 50 lira paran varsa 5 yıl batmazsın. Dolayısıyla panik yapacak, 'Ah Vah' edecek bir durum yok şu anda" şeklinde yanıtladı.

"Neden iş adamı oldunuz?" sorusuna da Akgiray, "Maaş yetmedi. O yüzden iş adamı oldum" karşılığını verdi.

Akgiray, "Krizdeki fırsatlar nelerdir?" sorusu üzerine ise şöyle konuştu:

"Çok fırsat var, şimdi her şey ucuz. Bir sürü iş yeri kapandı. Demek ki yeni iş yerleri açma imkanı var. Bundan güzel fırsat mı var? Kriz yokken, ekonomi pahalıyken her şey pahalıydı. Her iş doluydu. Şimdi daha kolay. Bu anlamda fırsat. Kötü bir fırsat ama, fırsat... Ama şimdi 'bekleyelim, planlayalım' dersek çok geç olacak. Şimdiden hazır olmak lazım ekonominin o çok hızlı büyüyeceği günlere."

Akgiray'ın konuşmasının ardından, soru soran 14 öğrenciye 5 gramlık sertifikalı altın hediye edildi.