IMF, Japonya'da daralma öngörüyor

IMF, deprem ve tsunami nedeniyle sıkıntı yaşayan Japonya ekonomisinde bu yıl yüzde 0,7 daralma öngördü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO - Uluslararası Para Fonu (IMF), deprem ve tsunaminin yarattığı etki nedeniyle Japonya ekonomisinde bu yıl yüzde 0,7 daralma öngörüyor.

IMF, Nisan ayında yayımladığı bir önceki projeksiyonunda, Japonya'nın bu yıl yüzde 1,4 büyüyeceği tahminine yer vermişti.

Bu yıla ilişkin büyüme tahmininde düşüşe karşılık, ülkedeki yeniden inşanın etkisiyle gelecek yılki toparlanmanın hızlı olması bekleniyor. Fon, 2012 için ülke ekonomisindeki büyüme öngörüsünü, yüzde 2,1'den yüzde 2,9'a çıkardı.

IMF, "Japonya ekonomisi depremin yarattığı rüzgarla mücadele ediyor. Ancak yılın ikinci yarısı itibariyle güçlü toparlanma sürecine başlaması gerekiyor" değerlendirmesine yer verdi.

IMF, Tokyo'ya gelecek yıl satış vergilerini yüzde 5'ten yüzde 7-8 düzeyine çıkarmasını öneriyor. Bu yolla inşa projelerinin finanse edilebileceği ve yüksek borç yükünün hafifletilebileceği belirtiliyor.

Japonya'nın kamu borcu, şu anda 5 trilyon dolarlık ekonominin iki katına ulaşmış durumda. IMF, Japonya'da kamu borç yükünün Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'ya oranının bu yıl yüzde 200'den yüzde 230'a çıkabileceğini öngörüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir