İMKB 10 milyar liranın üzerinde hasılat bekliyor

İMKB Başkanı Erkan, halka arzlardan toplam 10 milyar liranın üzerinde hasılat beklediklerini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, 2011 yılında halka arzlardan toplam 10 milyar liranın üzerinde hasılat beklediklerini bildirdi.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) kuruluşunun 25. yılı çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Borsa'nın 25. yıldönümü dolayısıyla İMKB'de, İMKB Başkanı Hüseyin Erkan ile SPK Başkanı Vedat Akgiray basın toplantısı düzenledi.

Burada yaptığı konuşmada Erkan, "Kurumumuz hakkında anonim şirketleştirme ile ilgili çalışmalar devam ediyor. İyi bir model oluşturma çabalarımız var. Sadece anonim şirket olmak için anonim şirket olmak doğru değil diye düşünüyoruz" dedi.

Asıl amaçlarının Doğu ve Batı arasında gerçek anlamda bir köprü oluşturmak olduğuna işaret eden Erkan, halka arz seferberliğinin de tüm hızıyla sürdüğünü dile getirdi.

Erkan, 2011 yılının kendileri açısından yatırımcı seferberliğinin başlatılacağı bir yıl olacağını vurgulayarak, halka arz tarafında ciddi bir farkındalık artışı olduğunu kaydetti.

Şirketlerin piyasaya girişlerinin arttığına değinen Erkan, talep tarafında da bazı çalışmalar yapılması gerektiğini anlattı.

Hüseyin Erkan, "Bütün kurumlar olarak bu konuda çok ciddi çalışmalar yapacağız. Kitlelere daha fazla erişmek, yatırımcılara erişmek yatırımcı hakları gibi birçok konuyu gündeme getiriyor olacağız. Asıl zor olan yatırımcı seferberliği. Asıl hedefimiz 2023'te bin şirket ve asgari 7,5 milyon yatırımcı..." dedi.

İMKB'de yapılacak olan tadilatın ne kadara mal olacağının sorulması üzerine de şu anda belirlenmiş ve fizibilitesi çıkarılmış bir çalışma olmadığını ancak İMKB'nin bunu kendi bütçesi ile yapacağını söyledi.

Doğuş Holding, Finansbank, Pegasus gibi büyük şirketlerin halka arz konusuna sıcak baktıklarını dile getiren Erkan, bu şirketlerle birlikte gelecek yıl başka büyük şirketlerin de Borsa'ya gelebileceğini bildirdi.

Erkan, "2011'in ilk yarısında biz büyük halka arzların geleceğini düşünüyoruz. Yabancı talebinin canlı olması lazım. Ortamın biraz daha iyileşmesini bekliyorlar. Zaman zaman da geldiklerinde çok iyi halka arzlar yapabiliyorlar. Dolayısıyla bu farkındalık artıyor. 2011 yılının da biz büyük şirketler için de iyi bir yıl olacağını düşünüyoruz" dedi.

2011 yılındaki halka arz sonucunda elde edilecek hasılat ile ilgili olarak ise Erkan, "Bu düşündüğümüz büyük şirketler halka arz yaparsa 2011 yılında halka arzlardan gelen toplam hasılatın 10 milyar liranın üzerine çıkabileceğini tahmin ediyoruz. Rakamın 10 milyar liranın üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz. Muhafazakar bir tahminle asgari 10 milyar üzerinde olacak diye tahmin ediyoruz. Ama bu çok erken bir tahmin..." dedi.

Bu yıl 20 ila 30 bin arasında yeni yatırımcının Borsa'ya girdiğine değinen Arkan, gelecek yıl yeni halka arzlarla birlikte ciddi sayıda yeni yatırımcının Borsa'ya geleceğini kaydetti.

Erkan, bu yeni yatırımcı sayısının yüz binleri bulabileceğini, bu sayıyı bulmaması için hiç bir nedenin olmadığını söyledi.

Bugün Borsa'da yatırım fonları hariç 335 şirketin işlem gördüğünü ifade eden Erkan, bu 335 şirketin toplam hisse senedi piyasası değerinin 314 milyar dolara ulaştığını anlattı.

Erkan, bu yıl başlattıkları halka arz seferberliğinin devam ettiğini anımsatarak, 2011 yılının kendileri için yatırımcı seferberliğini başlattıkları bir yıl olacağını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir