İMKB 2012'de yeni yüzüyle gong çalacak

Seans salonları yenilenecek olan İMKB'de medya ve iletişim salonu da 'halka açılacak'

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, İMKB seans salonlarının yenilenmesi kapsamında mevcut salonlardan birinin, 400 temsilci kapasiteli yeni işlem salonu, diğer işlem salonunun da medya ve iletişim salonuna dönüştürüleceğini bildirdi.

Hüseyin Erkan, bu çerçevede ilk olarak başlayan İMKB binasının depreme karşı güçlendirme çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Seans salonlarının yenilenmesi için ihtiyaç programı dahilinde mimari ve mühendislik projelendirme çalışmalarına başlandığını ifade eden Erkan, deprem güçlendirme projesi uygulamalarının tamamlanmasını müteakip, seans salonlarının yenileme çalışmalarına başlanılacağını kaydetti.

Hüseyin Erkan şunları belirtti:

"Yenileme çalışmaları kapsamında, mevcut işlem salonlarından biri, 400 temsilci kapasiteli yeni işlem salonuna dönüştürülecek, salon tavan kotu yükseltilecek, ara kotlarda ziyaretçi seyir holleri ve halka arz törenleri için ara galeriler oluşturulacak, medya kuruluşlarının İMKB haberlerinde arşiv yayın kullanımı kısıtlanacak, İMKB işlem salonu ve halka arz tören çekimleri için medya kuruluşlarına manuel ve/veya uzaktan kumandalı çekim yapılabilir düzenek kurulacaktır. Yeni işlem salonunda yeni teknoloji data wall'lar yaptırılarak, işlenmiş verileri içeren grafikler ve sunumlar yayınlanacak, halka arz edilen firma sunumlarının ve aracı kuruluşların tanıtımlarının yayınlanması mümkün olabilecek."

Medya ve iletişim salonu da ‘halka açılacak'

Diğer işlem salonunun ise medya ve iletişim salonuna dönüştürüleceğini ifade eden Erkan, İMKB ile ilgili çeşitli yayın ve tanıtım filmlerinin yayınlandığı, İMKB'de halka açık şirketlerin bilgi ve haberleri ile hisse senetleri piyasası, tahvil ve bono piyasası, gelişen işletmeler piyasası ve kamuyu aydınlatma platformu verilerinden türetilmiş istatistiki analizlerin yer aldığı veri yayın ekranları ile donatılmış, son teknoloji dev ekranların önünde medya ve basın kuruluşlarına yayın stüdyoları tahsis edileceğini ve çekim, röportaj ve sunum yapabilme imkanı tanınacağını, medya ve iletişim salonunun aynı zamanda ziyaretçilere de açık olacağını bildirdi.

İMKB Müzesi geliyor

Hüseyin Erkan, ayrıca İMKB Müzesi oluşturulacağını, İMKB'nin tarihi geçmişinin, dünü ve bugünün anlatılacağını söyledi.

Erkan, "İMKB'nin ayaklı Karaköy Sokak Borsası'ndan, Tebeşirli Tahta Sistemi'ne, ELİT (Elektronik İletişim Sistemi) Sistemi'nden, uzaktan erişim sistemine kadar uzanan serüveni ile bugün son teknoloji ile donatılmış modern binası içinde gösterdiği gelişim sergilenecek" diye konuştu.

Yedek merkezler kurulacak

İMKB'nin eğitim salonlarının da yenileneceğini dile getiren Erkan, ilave eğitim ve sunum salonları yapılacağını, eğitim ekipmanlarının yeni teknoloji çerçevesinde yenileneceğini belirtti.

Erkan "Diğer taraftan, İMKB'nin tüm elektro-mekanik altyapısı ve Bilgi Sistemleri altyapısı yenilenerek, sermaye piyasası kurumları, üyeler ve veri yayın kuruluşlarına yönelik yedek merkezler kurulacak ve bu yeni teknolojik altyapıdan faydalanma imkanı sunulacaktır" dedi.

İhale süreçleri devam ediyor

Bu projenin ihale süreçlerinin devam etmekte olup kesinleşen bir maliyet bulunmadığını ifade eden Erkan, bu harcamaların finansmanının İMKB'nin kendi özkaynaklarından sağlanacağını bildirdi.

Hüseyin Erkan, "Tüm çalışmaların 2012 yılı sonuna kadar tamamlanması hedeflenmektedir" dedi.

Bu çalışmaların proje yönetiminin, İMKB bünyesinde bulunan Yapı ve İşletme Müdürlüğü teknik personeli tarafından yapıldığını söyleyen Erkan, gerek proje ve gerekse uygulama işlerinin, hazırlanan teknik şartnameler çerçevesinde KİK (Kamu İhale Kanunu) kapsamında açılacak ihalelerle dışarıdan hizmet alımı yapılmak suretiyle yaptırıldığını, işin kontrolünün de aynı müdürlükte çalışan mühendis ve mimarlar tarafından yapıldığını anlattı.

Erkan, halihazırda İMKB'de çalışan personel sayısının 463, mevcut broker sayısının ise 335 olduğunu, salon yenileme çalışmaları tamamlandıktan sonra broker sayısının yaklaşık 400 civarında olacağının tahmin edildiğini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir