İMKB 2012'de yüzde 18 yükselir

Ata Yatırım, 2012'de büyümenin yüzde 3-4 enflasyonun yüzde 6,5, cari açığın 60 milyar dolar olacağını İMKB'de ise yüzde 18'lik artış potansiyeli öngörüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Ata Yatırım'ın 2012 Strateji Raporunda 2012'de büyümenin yüzde 3-4 bandında, enflasyonun yüzde 6,5, cari açığın 60 milyar dolar, işsizliğin yüzde 8,5, doların 1,70-1,75 seviyesinde olacağı, İMKB'de ise yüzde 18'lik artış potansiyeli öngörüldü.
Ata Yatırım'ın yayınladığı ''Belirsizliklerde Yol Haritamız'' başlıklı ''2012 Strateji Raporu'', Hyatt Regency Otel'de düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.
Toplantıda konuşan Ufuk Yılmaz, banka dışı en büyük aracı kurum olarak bu yıl 18'incisini açıklayacakları raporda dünya ve Türkiye ekonomisinin resmini paylaşacaklarını söyledi.
Türkiye'nin mali disiplindeki gücü ve cari açıkta iyileşmeye başlayan performansının 2012'de devam edeceğini, istihdamdaki iyileşme dikkate alındığında dünyaya karşı yükselen bir performans sergileneceğini dile getiren Yılmaz, 2012'de her şey olumlu giderse bir kademe not artışı bekleyebileceklerini kaydetti.
-2012 Strateji Raporu-
Ata Yatırım Araştırma Genel Müdür Yardımcısı Nergis Kasabalı tarafından açıklanan 2012 Strateji Raporu'na göre Türkiye'nin 2011 büyüme beklentisi yüzde 8,5 olacak. 2012'de Avrupa'nın yumuşak iniş yapması ve yavaşlayan iç talep ile Avrupa'daki tedirginlikler neticesinde azalan yatırımlarla yüzde 3-4 arası büyüme bekleniyor.
Raporda şu ifadelere yer verildi:
''Türkiye'de yüzde 15'lik kredi büyümesi ulaşılabilir bir kredi büyümesi olarak öngörülüyor. Bu iç talebi destekleyecek bir seviye. Türkiye iç taleple büyüyen bir ekonomi. Yavaşlasa da iç talep devam edecek. İhracatta bir miktar yavaşlama olabilir ama ithalatta daha düşüş olacak. Enflasyon yılın ikinci yarısından itibaren düşüşe geçecek 2012'de enflasyon beklentisi yüzde 6,5 olacak. Enflasyonu tetikleyen ana etkenler kurdan kaynaklanacak geçişkenlik etkisi ve 2011 yılı maliyetlerinin fiyatlara gecikmeli yansıması olacak.
Cari açık 2011 yılında 77 milyar dolar (GSMH'nın yüzde 9,6'sı) 2012 yılında ise 60 milyar dolar (GSMH'nın yüzde 7,7'si) öngörülüyor. Daha zayıf iç talep dolayısıyla daha az ithalat ve TL'nin değer kaybetmesiyle ihracat hedeflerinin iyileşmesi, dış dengelerin daha iyiye gitmesini sağlayacak iki ana faktör olacak.
Mali disiplin 2012'de de güçlü devam edecek. 2012 yılı bütçesi vergi gelirlerinde yavaşlama olsa da iyi bir büyüme öngörüyor ve açığın GSMH'nın yüzde 1,5 seviyelerinde gerçekleşmesi bekleniyor. Merkez Bankası'nın geçen yıl boyunca uyguladığı farklı para politikası global konjonktüre ve AB'den gelecek haberlere bağlı kalıcı iyileşme gösterene kadar sürecek. Yılın ilk çeyreğinde sıkı para politikası devam edecek. Yılın ikinci çeyreğinde ise daha esnek ve yurt dışındaki gelişmelere odaklı bir para politikası bekleniyor. Yılın ilk yarısında faizde dalgalanmalar yaşanabilir ama ikinci yarısında daha olumlu bir faiz trendi ve tek haneli düzeyde kapanacak bir gösterge faiz seviyesi öngörülüyor.
İMKB için iki farklı senaryo ile tahminler yapıldı. Makroekenomik göstergelerle uyumlu baz senaryoya göre, tüm İMKB için kar büyümesi yüzde 22, bankacılık sektöründe yüzde 5, sanayi şirketlerinde yüzde 38 seviyesinde öngörüldü. Böyle bir kar tahminiyle İMKB'nin ortalama fiyat kazancı 9.5 seviyesinde, bankacılık sektörü 8,3 sanayi şirketleri ise yüzde 10,8 düzeyinde. Bu tahminlerden yola çıkılarak İMKB endeksi 65 bin seviyesinde öngörülüyor.''
Büyük halka arz beklenmiyor
İMKB'nin benzer piyasalarla karşılaştırıldığında kar büyümesi anlamında en iyilerden biri olduğuna işaret edilen raporda, ''Gelişmekte olan ülkelerin ortalamasına göre yüzde 8 gibi iskonto var. Ama yakın bölgenin ortalama fiyat kazanç seviyelerine göre bir miktar primli işlem görülüyor. MSCI Türkiye Sanayi Endeksi, MSCI GOP Sanayi endeksinin 2011 yılında yüzde 15 altında performans gösterirken, 2012 yılbaşından bugüne yüzde 9 üzerinde performans göstermiş. MSCI Türkiye Banka endeksi, MSCI GOP Banka endeksinin 2011 yılında yüzde 24 altında performans gösterirken, 2012 yılbaşından bugüne yüzde 9 üzerinde performans gösterdi. Yabancıların İMKB'deki payı yüzde 70'ler seviyesinde iken şu an itibariyle yüzde 62,8 düzeyinde. Yapılacak düzeltmelerle yeni yatırımcıların İMKB'ye katılımını görmek olası. Bu yıl halka arz açısından yılın ilk 6 ayında zengin bir yol olması öngörülmezken, daha küçük ölçekli halka arzlar bekleniyor'' denildi.
Bu konularda ilginizi çekebilir