İMKB Başkanı Erkan: Gayrimenkul, geleneksel yatırım aracı oldu

İMKB Başkanı Erkan, 'Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Olmak' konferansındaki konuşmasında, Türkiye'de gayrimenkulün, altından sonra en çok akla gelen ikinci yatırım aracı olduğuna işaret etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, sermaye piyasası algı ve potansiyeli belirleme araştırması sonuçlarına göre, Türkiye'de gayrimenkulün, altından sonra en çok akla gelen ikinci yatırım aracı olduğunu belirterek, "Gayrimenkul ülkemizde geleneksel bir yatırım aracı haline gelmiştir" dedi.

Erkan, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından Ceylan Otel'de düzenlenen "Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Olmak" konferansının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'deki gayrimenkul sektörünün vardığı gelişmişlik düzeyinin tüm dünyada konuşulur hale geldiğini belirtti.

Kısa süre önce Fas'ta katıldığı bir toplantıda Türkiye'nin başarılarının konuşulduğunu, bir model olarak görüldüğünü söyleyen Erkan, Türkiye'nin sermaye piyasası, gayrimenkul piyasası ve Körfez sermayesinin gözdesi olan gayrimenkul yatırımlarının konu edildiğini anlattı.

Türkiye'de gayrimenkulün uzun yıllardır en çok tercih edilen yatırım araçları arasında yer aldığını ifade eden Erkan, yükselen kişi başı milli gelirin de nitelikli konut talebini olumlu etkilediğini, birçok şehirde önemli gayrimenkul yatırımlarının yürütüldüğünü, büyük ölçekli toplu konut projelerinin yaygınlaştığını kaydetti.

Hüseyin Erkan, global düzeydeki krizlerin olumsuz etkilerine karşın gayrimenkulün hala yatırımcılar arasında en çok rağbet gören araçlardan olduğuna işaret ederek, "Sermaye piyasası algı ve potansiyeli belirleme araştırması sonuçlarına göre ülkemizde gayrimenkul, altından sonra en çok akla gelen ikinci yatırım aracı. Araştırmaya yanıt verenler, altından sonra en çok gayrimenkule yatırım yapmayı düşüneceklerini ifade etmişler. Gayrimenkul ülkemizde geleneksel bir yatırım aracı haline gelmiştir" diye konuştu.

Bu gelişmelerin, Türkiye'de uluslararası normlarda bir gayrimenkul sektörünün oluşmasını ve kurumsal ve etkin bir finansal sistem kurulmasını gerektirdiğini dile getiren Erkan, bu bağlamda GYO'ların önemli işlev gördüğünü söyledi.

İlk olarak 1997'de İMKB'de işlem görmeye başlayan GYO şirketlerinin sayısının 23'e yükseldiğini ve aralık itibariyle piyasa değerleri toplamının 11 milyar liraya ulaştığını aktaran Erkan, 2000 yılından itibaren GYO'lar için ayrı endeks hesaplanmaya başlandığını anımsattı.

Erkan, bununla ilgili borsa yatırım fonları, varantlar çıkarılabileceğini; bunların ileride oluşabilecek fiyat risklerine karşı da kullanılabileceğini kaydederek, "Bunların da yatırım bankacılarımız tarafından düşünülmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir